Det var i maj som föräldrar i Falerum fick besked om att förskolan i Falerum från och med höstterminen inte längre skulle ta emot skolbarn på eftermiddagarna.
Enstaka barn och föräldrar skulle drabbas. Barnen skulle erbjudas fritidshemsplats på Centralskolan i Åtvidaberg, som också är den skola som Falerumsbarnen anvisas till.
Beskedet fick föräldrarna att reagera och ifrågasätta kommunens besked.
Utan fritidshem på orten skulle de föräldrar som bor och arbetar i Falerum, och inte passerar Åtvidaberg efter arbetsdagen, få 17 km enkel resväg för hämta sina barn.
Joakim Magnusson, kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsutskottet påpekade i maj att barn - och utbildningsförvaltningens verksamhetsplaner sedan flera år tillbaka anger att fritidshem ska finnas där grundskolorna finns, det vill säga i Åtvidaberg, Grebo och Björsäter, inte i Falerum där skolan lades ner för tolv år sedan.
Trots det har kommunen låtit Falerums förskola lösa omsorgen för ett fåtal barn som åker med ordinarie skolskjuts till och från skolan.
– Vi kan inte fortsätta så med tanke på att de pedagogiska kraven på fritidshemmen är mycket tydligare i dag, säger Joakim Magnusson.
Samtidigt uttrycker Magnusson förståelse för föräldrars behov av tillsyn av barnen på hemorten.
– Jag förstår problemet, säger han och uppger att barn-och utbildningsutskottet nu tagit beslut om att inleda utredning om fritidsverksamhet i Falerum.
Uppdraget ges till tillförordnade skolchefen, tillika kommundirektören Robert Bredberg.
Han ska utreda förutsättningar för fritidshem eller annan pedagogisk omsorg för barn som bor i Falerum och som går i förskoleklass upp till årskurs sex.
Resultat av utredning och eventuella förslag ska läggas fram för utskottet senast september.
Utredningen ska bland annat ge svar på frågor om kommunens ansvar att svara upp mot föräldrarnas önskemål samt beskriva kostnader, organisatoriska och kvalitetsmässiga konsekvenser av att ha fritidshem eller annan pedagogisk omsorg i Falerum.
– Ingenting är förutbestämt. Vi måste se till alla behov, säger Joakim Magnusson.
Han tillägger att utredningen också ska svara på om det finns alternativa lösningar om utredningen visar att det inte går att bedriva fritidshem i Falerum.
– Då vill vi veta vad man kan göra och om det finns någon mellanlösning.