16-åringar filmade när de placerade ut bombattrappen

Två 16-åriga pojkar åtalas för att ha placerat ut bombattrappen vid polishuset i Linköping – vilket ledde till att flera rättsvårdande myndigheter påverkades. Pojkarna avslöjades, enligt åklagaren, av sina egna filmer.

Den 12 juni förra året placerades en bombattrapp ut i närheten av polishuset i Linköping. Nu åtalas två 16-åringar för sabotage.

Den 12 juni förra året placerades en bombattrapp ut i närheten av polishuset i Linköping. Nu åtalas två 16-åringar för sabotage.

Foto: Arkivbilder

Linköping2020-09-14 11:51

Omkring klockan 05.40 den 12 juni förra året fick ­polisen ett tips som utlöste febril aktivitet. Någon hade ­placerat ut ett bombliknande föremål i ­närheten av ­polishusets reception på Garnisonen i Linköping.  

Endast fem dagar ­tidigare hade en stor sprängladdning åstadkommit betydande materiell förödelse på Ådala­gatan. Mot den bakgrunden valde polisen att vidta extraordinära åtgärder.  

Polisen spärrade av ett område på Garnisonen i väntan på att nationella bombskyddet skulle komma till platsen. Detta fick betydande konsekvenser för flera samhällsviktiga funktioner. På det gamla regementsområdet i Linköping finns en rad institutioner och myndigheter – som till exempel polisen, åklagarkammaren, Nationellt forensiskt centrum, Rättsmedicinalverket, tingsrätten och förvaltningsrätten. På området finns dessutom skolor, bostäder och restauranger. Myndigheterna tvingades stänga ner – eller tillfälligt flytta verksamheter.  

Först efter sju timmar kunde avspärrningarna ­hävas. Då hade bomb­skyddet skjutit sönder det misstänkta föremålet – som senare visade sig vara en bombattrapp.

Polisen har noggrant ­utrett det inträffade och vice chefsåklagare Ola Björstrand vid åklagarkammaren i Nyköping har nu åtalat de bägge 16-åringarna för sabotage. I samband med ett bombattrappen placerades ut ska de bägge tonåringarna ha skickat ett mejl till polisen med innebörden att det fanns en "bomb" i Linköping och med en referens till den kriminella mc-klubben Hells Angels i Norrköping. 

En av 16-åringarna ska enligt åtalet ha konstruerat attrappen i sin bostad – vilket dokumenterades genom bilder och filmer. De bägge 16-åringarna ska sedan tillsammans ha placerat ut attrappen, vilket även det dokumenterades på film av de bägge inblandade.  

Åklagaren skriver i stämningsansökan att de åtalade "allvarligt stört eller hindrat användning av lokaler" som tillhör flera myndigheter som har "avsevärd betydelse för rättsskipningen". Dessutom påverkades lärare och elever på den näraliggande Atlasskolan negativt. 

– Det fanns information i en mobiltelefon som gjorde att polisen kunde börja nysta i det här. Polisen i Linköping har gjort en oerhört gedigen utredning, säger vice chefsåklagare Ola Björstrand. 

De bägge 16-åringarna, som nekar till brott, åtalas i andra hand för grovt falskt larm. 

– Det är skönt att det här får ett avslut. Med tanke på den bomb som exploderade några dagar innan bombattrappen placerades ut tror jag att många undrar vad som hände i Linköping vid den här tiden.  

De bägge 16-åringerna ska i mejlet ha refererat till Hells Angels. Men enligt åklagaren saknar bägge koppling till den typ av kriminalitet som förknippas för mc-gänget. 

– De här pojkarna var bara i 15-årsåldern när det här hände. De har inte något som helst samband med organiserad brottslighet, säger Ola Björstrand. 

Utöver filmmaterialet kan åklagaren luta sig mot bevisning i form av dna. 

– En av de åtalade pojkarna har lämnat dna-spår på bommattrappen.

Till den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har åklagaren kallat ledande företrädare för en rad myndigheter som drabbades av det falska bomblarmet. Bland annat ska anställda vid polisen, tingsrätten, förvaltningsrätten och Rättsmedicinalverket vittna om hur det inträffade påverkade verksamheterna.  

Så säger lagen

Om någon förstör eller skadar egendom, som har avsevärd betydelse för rikets försvar, folkförsörjning, rättsskipning eller förvaltning eller för upprätthållande av allmän ordning och säkerhet i riket, eller genom annan åtgärd allvarligt stör eller hindrar användningen av sådan egendom, döms för sabotage till fängelse i högst fyra år. 

Källa: Brottsbalken 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!