– Ja, vi har varit fullbokade i princip hela sommaren, berättar Josefine Espenkrona som driver Verklighetens gård AB tillsammans med sin syster, Linnea Salbark.
På gården – som egentligen heter Kojtet och ligger på vägen mot Törnevik 2,5 mil söder om Linköping – bor systrarna med sina familjer i var sitt hus. Här bor även deras föräldrar i ett ombyggt sädesmagasin. De köpte gården tillsammans 2013.
– Först hade vi ingen tanke på någon annan verksamhet än att hjälpas åt i vardagen och odla till husbehov, förklarar de när vi sitter i familjen Espenkronas hemtrevliga kök i det gamla boningshuset. Linnea Salbark bor med sin familj i det spektakulära halmhuset ett stenkast därifrån. Ett ständigt pågående byggprojekt med självbärande gräsbeväxt rundhustak och isolering av halmbalar som mjukt smälter in i miljön.
Men så småningom började de sälja grönsaker via Reko och förra sommaren öppnade de en liten handelsbod på gården. Och i höstas började familjerna fundera på någon form av övernattningsverksamhet. En kurs på Omberg i outdoorföretagande gav flera idéer, bland annat det skogsrum som sedan i våras står klart inne i skogen på andra sidan vägen. Ett vackert litet trähus med stora fönster där gästerna kan vakna upp till gransus och fågelsång. En bit bort finns också en lägerplats för besökare som hellre vill tälta och i anslutning till gården finns en ställplats för husbilar.
– Vår målgrupp är storstadsmänniskor som kanske inte är så naturvana. Därför hyr vi också ut all utrustning man kan behöva och erbjuder en middagskorg med färdiga ingredienser som man själv kan tillaga över öppen eld.
– Många av våra gäster har aldrig sovit i skogen förut, men har varit helt lyriska efteråt.
På gården finns även får och i sommar har systrarna, som själva är uppväxta på en gård utanför Skänninge, anordnat lamm-mys på helgerna.
– Det har varit väldigt populärt.
Små sällskap har fått komma in i hagarna för att klappa både lamm och tackor.
– En coronasäker aktivitet som uppskattats, särskilt av de vuxna som ofta klappat vidare när deras barn tröttnat, berättar de leende.
Småskalighet och hållbarhet är viktiga ledord för systrarna, som under sommaren fått säga nej till flera förfrågningar. Nu när verksamheten är stängs för säsongen är det dags att utvärdera och planera för nästa år.
– Vi vet ju egentligen inte om det stora intresset mest beror på att människor inte kunnat resa så långt på grund av corona eller om anledningen är att allt fler faktiskt hakar på naturturismtrenden.
Men systrarna lutar ändå åt det sistnämnda och vill gärna satsa på att utöka besöksverksamheten.
– Drömmen är ju att kunna trappa ner våra andra jobb (Josefine har en it-konsultfirma tillsammans med maken Klas och Linnea arbetar som miljökonsult) och kunna leva lite mer på det här. Men för att bygga mer rum så måste vi hitta fungerande lösningar för tvätt och matlagning, i sommar har vi löst det i våra hus och det funkar inte riktigt.
Så ett nytt verksamhetskök står på önskelistan, liksom fler skogsrum.
– Ja, vi vill ta hela naturlogi konceptet vidare och öka antalet gästnätter. Förhoppningsvis kommer det lättnader i reserestriktionerna så att vi även kan locka turister från Tyskland och Danmark hit nästa år.
Ann-Charlotte Irhede