– Det är jättetråkigt, men vad ska vi göra? Det är plaskblött på fotbollsplanen där vi brukar vara, säger Christina Bergenrup, som sitter i styrelsen för Arkösunds intresseförening som anordnar det traditionella midsommarfirandet sedan decennier.
Hon är klädd i regnkläder och gummistövlar – och det är ett klokt skoval – för vi sjunker djupt ner i det regnsjuka gräset. Det plaskar om vristerna för varje steg vi tar.
Hon berättar att det i princip bara var styrelsen plus ett par personer till som kom när midsommarstången skulle kläs på förmiddagen.
– Ingen av oss hade lust att vara kvar när det är så här, därför tog vi ett snabbt beslut om att ställa in, säger hon.
Björn Sahlin, som också sitter i styrelsen för Arkösunds intresseförening, skulle egentligen ha spelat.
– Men det går inte att spela när det regnat så mycket. Det är ingen höjdare att lägga elkablar eller hoppa runt i vatten, säger han.
Han berättar att föreningen gjort allt för att sprida budskapet om att midsommarfirandet är inställt i trakten och på webben. De har satt upp affischer, ringt runt och framförallt informerat på Facebook.
– Facebook är suveränt när man snabbt ska komma ut. På en timme lyckades vi nå 625 personer, säger han, och tillägger att föreningen ser fram emot viskvällarna på onsdagskvällar i juli istället.
– Många arrangörer får ju kritik för att de bara bokar in män, så vi gjorde tvärtom. Vi har bara bokat in tjejer, säger han.
Arkösundsborna är hårt prövade av regnet. Vi möter ett sällskap med paraplyer som berättar att de knappt kan komma ut ur huset, eftersom vattnet står tre decimeter högt utanför.
Det konstanta regnandet sedan i onsdags har också lett till att många hushåll fått stopp i avloppet och några har drabbats av översvämningar.
Vid Sjöräddningssällskapet nere i hamnen står dörren öppen. Vattnet står decimeterhögt inne i huset och stanken skvallrar om att det är avloppsvatten som rinner rakt ner i havet.
– Just nu är det katastrof. Vi kommer nog att få riva väggarna. Det är tråkigt eftersom kommunen precis renoverat huset, säger
Jörgen Wennermark, Sjöräddningssällskapet.