När Pia och Jesper Zandén köpte Pub Kompassen och Arkösund Livs för fem år sedan kan man säga att de halvt uppfyllde sin dröm. De ville starta en verksamhet tillsammans och tänkte först att det skulle bli ett pensionat med lugnare tempo.
– Men så kom möjligheten i Arkösund och lockade oss, så vi hoppade på det tåget, säger Jesper.
Pub- och livsmedelsbutiken-tåget rullade på, men drömmen om ett pensionat försvann aldrig.
– Vi åkte till Öland för att titta på ett ställe. Vi kom dit och tyckte det var fantastiskt. Men jag hade även sett ett ställe på Österlen och när vi såg den gården blev vi förälskade, säger Pia.
I stället för Öland blev det Österlen och gården på 1 300 kvadratmeter, med vinden borträknad, och 1,3 hektar mark. I stället för ett pensionat bestämde de sig för att göra om det till ett hotell med restaurang och kafé. En ny dröm hade tagit form.
När NT besöker paret Zandén är det högsäsong i Arkösund, deras intensivaste tid på året. Efter fem minuter ringer Pias telefon.
– Förlåt, jag måste ta det här, säger hon.
Strax efter första samtalet ringer telefonen igen.
– Vi är femtiotre år nu. Man får jobba dygnet runt under säsongen. Det orkar man inte hur länge som helst. Vi behöver börja titta på något långsiktigt som kan hålla för oss – där vi kan bli gamla. Det blir ett stort projekt i Österlen, men med en annan intensitetsnivå, berättar Jesper.
På Österlen kommer de att börja arbeta tidigare på året och sluta senare, vilket ger dem möjlighet att arbeta i ett lugnare tempo.
Efter att ha drivit puben och butiken, som varit en samlingspunkt för många människor i flera år, känns sista tiden vemodig.
– Det känns jättesorgligt. Vi har skapat många relationer under de här åren med personal, kunder och gäster, säger Pia.
Ett farväl mindre blir det eftersom 21-årige kökschefen Filip Andersson följer med dem och blir delägare i det nya bolaget på Österlen. Pia och Jesper har känt honom sedan han var 16 år och började arbeta i deras butik. Sedan dess har han hunnit med kockutbildning, sommelierutbildning och att bli kökschef.
– Tanken har alltid varit att få med Filip på tåget, säger Pia.
Filip kommer att sköta restaurangdelen, Pia sköter hotelldelen, så blir Jesper gårdskarl och kommer göra lite av allt.
Nästa sommar är tanken att de ska öppna verksamheten på Österlen och ta emot gäster. Innan dess måste de hinna bygga hotellrum, lobby, restaurangkök och restaurang.
– Det är en trestegsfas. I den första fasen kommer vi bygga om lägenheter som redan finns på gården, till hotellrum, säger Pia Zandén.
Sammanlagt ska det bli 24 hotellrum och så öppnar de även en husbilsglamping.
Under åren i Arkösund berättar paret att de lyckats skapa en framgångsrik verksamhet tillsammans. Trots det är de villiga att släppa den stabilitet och tryggheten. För Pia och Jesper handlar det om att ta vara på en ny möjlighet. Det var på samma sätt för fem år sedan.
– Både Pia och jag hade jättebra jobb innan vi startade i Arkösund. Vi var båda chefer. Vi hade inga excesser av pengar. Men vi vågade hoppas och var beredda att riskera den ekonomin vi hade, säger Jesper.
– När du ligger på dödsbädden ångrar du inte saker som du gjort. Du ångrar bara saker som du inte har gjort
Hur vågar man ta chansen?
– Man måste vara lite dum i huvudet, säger Jesper Zandén.