Anställda på sjukhus i länet har smittats

Flera anställda som arbetar inom sjukhusvården i Östergötland har smittats av coronaviruset. Det uppger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Frida Ströberg Glenning/Johnny Gustavsson

Östergötland2020-03-19 12:18

På torsdagen var sammanlagt 88 östgötar konstaterat smittade. Enligt Rickard Lundin har antalet smittade ökat snabbt under den senaste tiden. 

– Vi ser en ökning från i går (läs på onsdagen). Det är en större omfattning av ökningen än vad vi sett under de senaste dagarna. 

Region Östergötland tar numera prover endast på personer som bedöms vara i behov av sjukhusvård – och av sjukvårdspersonal. 

– Vi testar med en annan inriktning än vad vi har gjort förut. Vi ser en spridning i samhället och det gör att vi bara testar dem som vi bedömer är i behov av sjukhusvård. Vi testar även personal för att se vilka som inte är smittade och som kan komma tillbaka till jobbet när de är friska. 

Är det många vårdanställda som är sjukskrivna?

– Jag har ingen exakt siffra. Men vi har ett bortfall på mellan 20 och 30 procent på vissa enheter inom sjukhusvården. Ännu så länge är inte de flesta hemma för att de är smittade av coronaviruset. Den största massan är hemma för att de antingen har sjuka barn eller för att de har andra förkylningar, säger Lundin och fortsätter: 

– Vi förväntar oss att flera vårdanställda kommer att smittas av coronaviruset. Vi har en våg nu med personal som är hemma för att vi har tuffa riktlinjer. Vi förväntar oss en till peak med personal som är smittade av coronaviruset. 

Är det några anställda inom sjukhusvården som är smittade av coronaviruset?

– Ja, vi har anställda som är smittade av coronaviruset. Det är personer som jobbar både inom primärvården och sjukhusvården. Vi gör allt vi kan för att skydda vår personal när de är på jobbet, men man kan ju också bli utsatt för smitta när man kommer hem. 

Är det många sjukvårdsanställda som är smittade?

– Jag har inte den siffran. Men vi börjar se fler fall inom den här gruppen. 

Region Östergötland kraftsamlar nu för att ta fram fler intensivvårdsplatser. Det handlar bland annat om ytterligare IVA-platser på Universitetssjukhuset.  

– Vi kraftsamlar för att kunna möta ett ökat intensivvårdsbehov. Exakt antal platser justerar vi dag för dag utifrån den händelseutveckling som vi ser. Vi tittar på hur läget är i Italien och i Stockholm och försöker omsätta det till vad vi kan förvänta oss. Ett 20-tal intensivvårdsfall är inte orimligt. Det kan bli både fler eller färre, säger Lundin. 

–  I dagsläget har vi bra kontroll på våra intensivvårdsplatser och just nu har vi en god tillgång på sjukvård. Vi ser tendenser att befolkningen inte söker sjukvård i den omfattning som man normalt sett gör. Vi uppmanar människor att inte tveka att söka vård!

På torsdagen fick två coronasmittade patienter intensivvård i Östergötland, bägge på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

Kan Region Östergötland få ta emot patienter från andra områden i Sverige som är värre drabbade, som till exempel Stockholm?

– Vi väntar på att Socialstyrelsen ska berätta för oss på vilken nivå vi ska ligga på för att stötta nationellt. I dagsläget har det inte kommit någon förfrågan om att vi ska ta emot patienter. Men det är inte omöjligt att det kan komma. 

Hur ser tillgången ut på skyddsutrustning?

– Vi har fortfarande bekymmer med leveranser av vissa munskydd. Men det ser vi inte bara hos oss. Vi jobbar med innovativa lösningar, men vi är beroende av leveranser. Munskydd är en kritisk sektor just nu. Det är det för hela Sverige, säger Rickard Lundin.  

Dessa är symtomen

De symtom som rapporterats är framför allt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!