Anders ordnar Fin dag i stadsdelen

Integration och företagande går hand i hand. Genom företagande kan invandrare komma in i det svenska samhället. Och därför startade entreprenören Anders Björck eventet "Fin dag", i Skäggetorp.

22 maj 2019 08:00

– Meningen är att det ska arrangeras på olika platser, men alltid i utsatta områden – som borde kallas tillväxtområden. Här finns så mycket arbetskraft, och många som kommer hit har varit företagare i sina hemländer, säger Anders Björck när vi träffar honom utanför det nya kulturhuset Agora i Skäggetorp.

Idén med Fin (företagande, integration, nätverkande) dag fick han på ett seminarium under politikerveckan i Almedalen förra året, med organisationen Nyföretagarcentrum och Ahmed Abdirahman – grundaren av den så kallade Järvaveckan som är ett event i invandrartäta Järva utanför Stockholm. (Läs vår artikel från Almedalen)

– "Det här borde vi göra i Östergötland", tänkte jag när jag diskuterade med Ahmed Abdirahman efter seminariet.

Sagt och gjort. Anders Björck har viss erfarenhet med sitt engagemang som rådgivare och mentor på Nyföretagarcentrum i Linköping. Han är också medgrundare av flera småföretag i Linköping, bland annat Veteranpoolen som han sålde för något år sedan. Och han har tagit konceptet Startup bar till Linköping som lockar uppstartsföretag i tech-branschen till pubkvällar och mingel.

– Det händer något speciellt när människor träffas. Därför måste vi skapa mötesplattformar för näringslivet, i utsatta områden. Och jag hoppas att Fin dag kan bli en av dem.

Bland utställarna finns olika myndigheter och organisationer som man kan ställa frågor till, bland annat Skatteverket. Det blir också seminarier och föredrag, bland annat med konsulten och föreläsaren Nihal Mohamed, samhällsdebattören och före detta polismannen Mustafa Panshiri.

Fin dag 22 maj

Var och när: I Agora i Skäggetorp, kl 08–16.

Vad: Personer med invandrarbakgrund kan möta tjänstemän och organisationer inom företagsfrämjande samt arbetsgivare med rekryteringsbehov.

Föreläsare

Mustafa Panshiri: Tidigare polis i Linköping, författare, samhällsdebattör och föreläsare inom integration.

Nihal Mohamed: Konsult och föreläsare inom mångfald, integration & social hållbarhet. 2016 startade hon upp FN Linköping Ung och sitter som ordförande.

Anna Lövheim: Anna är expert på mänskliga rättigheter. Föreläser om “Social hållbarhet och mänskliga rättigheter – en god affär även för näringslivet!”

Elsa Noor Holm: Föreläser om hur kulturkrockar påverkar människans beteende, känslor och tankar.

Maxime Allehamn: Integrationscoach på Skill där han hjälper nyanlända att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Martin Klinthäll: Docent i ekonomisk historia vid Linköpings universitet, föreläser om ”Småföretagandets roll för integration i Sverige”.

Se mer: www.findag.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa