Socialministern lovordar Linköping

Hur man planerar och bygger i en stad kan påverka invånarnas benägenhet till fysisk aktivitet. Samtidigt visar undersökningar att barn rör sig för lite.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), Anders Erlandsson, Skanska, Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet och socialministern Annika Strandhäll (S) vid ett panelsamtal i Almedalen 2018.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), Anders Erlandsson, Skanska, Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet och socialministern Annika Strandhäll (S) vid ett panelsamtal i Almedalen 2018.

Foto: Ulrik Svedin

Almedalen2018-07-05 12:00

Bara 44 procent av killarna och 22 procent av tjejerna i grundskolan och gymnasiet nådde upp till rekommenderad daglig fysisk aktivitet (en timme) i en färsk undersökning från Karolinska institutet. Därför behövs åtgärder från olika instanser. Passivitet och mycket skärmtid hos barn har visat sig kunna leda till depressioner och annan ohälsa förutom dålig kondition. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) representerade Linköping i ett panelsamtal i Almedalen med bland annat förre landshövdingen och numera Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och socialministern Annika Strandhäll i Almedalen.

KoF-ordföranden i Linköping fick tillfälle att beskriva kommunens idrottssatsningar för ett stort antal åhörare vid Riksidrottsförbundets evenemang.

– Vi började med att ta fram en idrottspolicy kring bland annat inkludering. Vi granskade och förändrade bidragen och upptäckte bland annat att killarna fick ungefär en miljon kronor mer än tjejerna i föreningsbidrag. Vi håller bland annat på att skapa bättre möjligheter för transpersoner att idrotta, eftersom vi vet att många av dem inte börjar idrotta, sa Gyllenberg Bergfasth.

Socialministern nickade långsamt till varje punkt. Hon var imponerad:

– Det känns oerhört glädjande att höra vad Linköping har gjort. Det viktigaste arbetet görs i kommunerna men vi från regeringen ska backa upp detta så mycket som möjligt. Det är också viktigt att främja föreningsaktivitet i socioekonomiskt svaga områden. I takt med ökande psykisk ohälsa, stillasittande och social exkludering, underströk Annika Strandhäll.

Anders Erlandsson, operativ chef på byggföretaget Skanska beskrev hur byggbranschen kan påverka planering och byggandet av bostadsområden så att människor idrottar, eller motionerar mer. Men det kräver förutsättningar:

– Kommunerna behöver ställa krav på hälso- och motionsfrämjande i upphandlingarna så att vi kan tävla om det. När man förlorar en upphandling så går man hem och funderar på vad man kan göra bättre. Då kommer lösningarna, sa Erlandsson.

Björn Eriksson passade på att vädja till beslutsfattarna att ge idrottsföreningarna goda förutsättningar för att kunna bedriva sitt arbete.

– Det är engagerade ledare som älskar att arbeta med barnen och ungdomarna, och som älskar idrott. Låt dem få hålla på med det, sa Björn Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!