– Metoden som vi har tagit fram är mycket effektivare än dagens väderradar. Dessutom är ju mobilmasterna många fler och redan befintliga, säger Christian Rönnebring, affärsutvecklare SMHI:s affärsområde New ventures.
SMHI presenterade tekniken tillsammans med sin kanske lite oväntade samarbetspartner i Almedalen.
Signalerna som skickas mellan mobilmaster dämpas av regn. Kunskapen om detta har gjort att SMHI och Ericsson tillsammans har tagit fram metoder att mäta regnet.
Just nu finns det testbäddar i Göteborg, Malmö, Stockholm och i Rwanda i Afrika i samarbete med operatörer. Det pågår också samarbeten med att täcka in hela Tyskland.
Det råder ingen brist på användningsområden. I exempelvis Göteborg har man sex vanliga mätstationer. Med mobilnätet kan man uppnå en upplösning på 200 meter, och en mättid på var tionde sekund.
– Man kan tänka sig att en privatperson upptäcker att det regnar kraftigt i kvarteret en bit bort och då väljer att gå ner i källaren och lyfta upp kartongen med gamla fotoalbum som tillfälligt står på golvet, exemplifierar Christer Rönnebring.
Det ger också en möjlighet att se om det finns platser i till exempel städer där det i princip aldrig regnar. Kunskaperna kan vara användbara för exempelvis lantbrukare och i landområden med extrema väderförhållanden.
– I utvecklingsländer finns inte alltid väderradar och utvecklad regnmätning. Men det finns mobilmaster. Därför är den här metoden väldigt tillämpbar i sådana länder säger Jonas Hansryd, head of microwave and mm-wave hardware research, Ericsson.