En oenig socialnämnd har bestämt sig för att gå vidare mot en upphandling av personlig assistans. I dag finns omkring 100 brukare i kommunen och majoriteten av dem har redan assistans via privata företag, endast omkring 15 stycken har hjälp från kommunen. Från vänsterpartiets sida anser man dock att förslaget är dåligt.
– Vi tycker inte att man ska göra det här. Vi vill inte upphandla omsorg, säger Anders Andersson (V).
Överkörda
Men partiet ser alltså ut att bli överkörda i en av sina hjärtefrågor. Frågan är vad det gör för samarbetet inom majoriteten.
– Det finns ju naturligtvis en gräns. Men just nu är vi överens i majoriteten om att vi inte är överens, säger Anders Andersson.
Det finns dock fler synpunkter på förslaget. Fackförbundet Kommunal har fått mycket reaktioner från sina medlemmar som framför allt känner en oro för framtiden. För även om antalet brukare är få hos kommunen är det en personalintensiv verksamhet som i dag sysselsätter minst 75 personer.
– Vi menar att det här riskerar att bli en klar försämring för personalen. Olika bolag har olika upplägg, men flera inom det privata har mer jourtid istället för schemalagd arbetstid vilket kan innebära längre tid på jobbet men med risk för sänkt sysselsättningsgrad, säger Mats-Erik Nordin på Kommunal och fortsätter:
– Våra kollegor i Mjölby har varit med om det här och de upplevde en klar försämring för både anställda och brukare. Det blev ett arbetsmiljöproblem och flera har sagt upp sig eftersom arbetsvillkoren blev sämre.
Sämre arbetsvillkor?
Socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) intygar att de i upphandlingsunderlaget kommer att ställa krav som ska motsvara kollektivavtal, men socialdirektör Sven-Inge Arnell medger att det finns en risk för försämringar för personalen.
– Vi tror att det kan finnas en risk för sämre arbetsvillkor. Därför har vi tagit med det i vår riskanalys, säger han.
Cecilia Larsson som jobbar med frågan på socialförvaltningen medger också hon att det kan bli mer jourtid som Kommunal tar upp, men påpekar också att det framför allt styrs av brukarnas behov och försäkringskassans beslut.
Risk övertalighet
Men oron finns ändå bland Kommunals medlemmar.
– Man har ju också frågor om vad som gäller när det blir en övergång. Det brukliga är ju att all personal erbjuds att gå över. Men man kan också stanna kvar och då kan det ju bli fråga om en övertalighetsförhandling, säger Mats-Erik Nordin.