Så pratar du med ditt barn om alkohol

Ungdomars förhållande till alkohol sätter ständigt griller i huvudet på föräldrar. Hur ska man göra?
Nikolaus Koutakis, psykologiforskare och grundare av Effekt (Sveriges största föräldrastödsprogram) ger tips och råd.

Fiskarfesten i Öregrund. Ölburkar och ungdomar.

Fiskarfesten i Öregrund. Ölburkar och ungdomar.

Foto: Magnus Eriksson

Alkohol2015-08-10 09:30

Ungdomar tänker generellt inte så långsiktigt på konsekvenser, de ser sitt liv ett par veckor framåt i stöten. Om någon frågar ungdomar ”hur tänkte du i det läget?” säger de ofta att ”det bara blev så”.

– Ett ärligt svar eftersom de inte planerar mycket i förväg, säger Nikolaus Koutakis.

Så hur når man fram till ungdomar på bästa sätt?

- Undersökningar visar att föräldrarnas egna alkoholkonsumtion inte har så stor betydelse som man kan tro. Men föräldrar som har väldigt tydliga förväntningar på att deras barn inte ska dricka alkohol, har barn som dricker mindre.

Vad beror det på, att man vill vara till lags?

– Ja, allra helst om man har en någorlunda bra relation till sina föräldrar, då vill man inte göra dem besvikna.  

En grundförutsättning är att föräldrar verkligen inser att berusade ungdomar ofta kommer i negativa situationer, som oskyddad sex, slagsmål, olyckor och kriminalitet, menar Nikolaus Koutakis.

Samtidigt är ungdomar inte förtjusta i predikningar och pekpinnar. Därför bör föräldrarna istället ha frågor som öppnar för diskussion vid middagsbordet eller framför tv:n.

Exempelvis: Vet du varför ungdomar inte får köpa alkohol på Systembolaget? Har det hänt att du har blivit bjuden på alkohol? Vet du bra sätt att tacka nej till alkohol?

- I samtalet kan föräldrarna berätta var de står utan att det upplevs som pekpinnar på samma sätt, menar Nikolaus Koutakis. 

Enklaste misstaget man gör som förälder?

– Många låter sina barn smaka alkohol hemma för att det inte ska vara lika spännande att sitta i buskarna och dricka. Men undersökningar visar att de barnen berusar sig i större utsträckning, än i familjer där föräldrarna säger nej.

Alkoholkonsumtion bland unga

- Faktum är att alkoholkonsumtionen bland svenska ungdomar har gått ner sedan millennieskiftet. De dricker mindre än på 40 år.

– Orsaken kan man bara spekulera i, men det finns en hälsotrend, fler och fler tänker på vad de stoppar i sig överhuvudtaget. Det förebyggande arbetet har också blivit effektivare, säger Nikolaus Koutakis. 

– Det kan också bero på ett radikalt ungdomsbeteende. Man vill inte göra som mossiga vuxna vars alkoholkonsumtion ökar. 

Källa: Nikolaus Koutakis grundare av Effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!