S: Fel att spara i äldreomsorgen när läget är osäkert

Den resursbank med extrapersonal till äldreomsorgen som tillsattes under pandemin håller på att avvecklas. Dessutom ligger tidigare besparingskrav fast. Det är helt fel väg att gå enligt oppositionsråden Mikael Sanfridson och Kristina Edlund.

Mikael Sanfridson och Kristina Edlund från Socialdemokraterna vill att kommunen ska anställa fler medarbetare till äldreomsorgen.

Mikael Sanfridson och Kristina Edlund från Socialdemokraterna vill att kommunen ska anställa fler medarbetare till äldreomsorgen.

Foto: Annica Hesser

Äldreomsorg2020-09-01 10:35

– Pandemin är inte över, ändå väljer man att fasa ut personalen samtidigt som Leanlinks besparingskrav fortsätter, säger Mikael Sanfridson, vice ordförande i äldrenämnden.

I april startade Linköpings kommuns en resursbank som fungerade som en form av krisbemanning, främst för verksamheter inom vård och omsorg. Det har vi tidigare berättat om.  Ett hundratal tjänster skulle förstärka äldreomsorgen och de nyrekryterade fick en snabbutbildning för att kunna hoppa in och täcka sjukfrånvaro.

Men nu fasas personalen ut. I oktober ska poolen vara tömd. Detta får stark kritik från Socialdemokraterna i Linköpings kommun.

– Pandemin har visat det vi har vetat om under lång tid, att vi behöver titta på de möjligheter och eventuella brister och förbättringar vi kan göra inom äldreomsorgen. Och då ser vi att personalen är en jätteviktig grupp att göra satsningar på, säger Kristina Edlund, andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Dessutom ligger de tidigare besparingskraven kvar för Leanlink, kommunens utförare inom äldreomsorgen. Både i budgeten för 2019 och 2020 har det beslutats om minskade ramar och Leanlink måste spara 25 miljoner kronor. 

– Det är inte alls den väg vi ska gå för att förbättra villkoren varken för anställda eller för de äldre i Linköpings kommun, säger Kristina Edlund.

S föreslår i stället tre satsningar i sitt budgetförslag de kommer att presentera i mitten av september. De vill avskaffa systemet med timanställningar inom äldreomsorgen. Timanställda och vikarier ska i stället anställas och alla ska ha rätt till heltid.  

– När de anställs ska de också få möjlighet att utbilda upp sig till undersköterska eller den yrkesroll de vill jobba med i äldreomsorgen, säger Mikael Sanfridson.

De vill avskaffa de delade turerna, vilket de även tidigare föreslagit, så att anställda kan få ett rimligt vardagsliv som går ihop med arbetet. De vill också att arbetsgivaren skärper kraven på kunskaper i svenska språket för personalen.

– Man måste kunna prata med de äldre, anhöriga och ta emot delegationer från sjuksköterskor. När språket blir en så stor brist att det äventyrar patientsäkerheten då måste man vidta åtgärder omgående, säger Mikael Sanfridson.

– Nu är det upp till alliansen att hålla det man har lovat i pandemitider för vi har fantastisk personal som har tagit ett jättestort ansvar under pandemin och innan också. Vi ser att det finns möjligheter för en kommun som Linköping att förändra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för vår personal, säger Kristina Edlund.

Från alliansen som styr i Linköpings kommun säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, att ärendet om bemanningspoolen inget som ligger under äldrenämndens tak.

– Beslutet togs i krisledningsgruppen att tillsätta bemanningspoolen. Man kunde se att det har varit en god sak att ha den beredskapen under pandemin. Samtidigt kunde vi se att behovet att använda bemanningspoolen inte var så stort som man först förutsåg.

Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen berättar att det finns tankar på hur man ska jobba med äldreomsorgen framåt.

– Det finns flera arbeten igång för hur vi ska både framtidssäkra och kvalitetshöja framtidens äldreomsorg. Vi har en rad konkreta förslag och det kommer vi presentera i samband med vår budget under onsdagen.

Mer om äldreomsorgen

Äldreomsorgen i Linköpings kommun finns inom både offentlig och privat regi. Kommunens bolag, Leanlink driver 42 procent av alla vårdboende, Attendo 29 procent, Vardaga 18 procent, Norlandia sex procent, Berzelii vård- och omsorg tre procent, Bräcke diakoni tre procent.

Leanlink äldreomsorg driver bland annat vårdboenden, servicehus, hemtjänst, trygghetsboende och hemsjukvård.

Totalt finns 57 särskilda boenden i Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!