Åkte med spritbussar – åtalas för grov smuggling

De två männen åkte upprepade gånger på en spritbuss som flera gånger i veckan kört genom Östergötland.

19 juni 2014 13:31

Nu åtalas de för grov smuggling där de ska ha ljugit för tullen.

Utredningen mot de båda männen är en del av ett större tillslag mot ett misstänkt så kallat spritbussbolag som tullen gjorde i maj på en gård utanför Järna söder om Stockholm.

Den ena mannen, en 40-åring, ska enligt åklagaren vid fyra täta tillfällen ha fört in 107 liter sprit, 143 liter vin och 814 liter starköl ombord på den aktuella bussen.

Den andre åtalade, en 41-åring, ska enligt åtalet ha fört in 152 liter sprit, 207 liter vin och 1 242 liter starköl.

Enligt kammaråklagare Hans Harding i Helsingborg som driver ärendena har männen agerat som målvakter och påstått att alkoholen var deras, när den i själva verket tillhörde någon annan som de smugglade på uppdrag åt.

”Den enda anledningen till att NN (namnet, reds anm) medföljde på resan har varit att tillsammans med flera andra personer ombord på bussen gentemot svenska Tullverket ge sken av att införa delar av den totala mängden alkohol på bussen som sin egen, avsedd för personligt bruk” skriver kammaråklagare Hans Harding i stämningsansökan.

Åklagaren fortsätter: ”Vart och ett av brotten är att anse som grovt eftersom gärningen ingått som ett led i en organiserad brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning.”

Tullen har haft den aktuella bussen under uppsikt en längre tid. Bussen har kört till alkoholmarknaderna i Tyskland flera gånger i veckan.

Det var den 21 maj som tullen slog till mot gården i Järna. Fyra personer häktades efter tillslaget och flera husrannsakan gjordes. Utredningen sväller och åtal mot huvudpersoner, däribland en man med anknytning till bolaget, dröjer ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!