Åke slutar inte uppfinna

I en liten verkstad i utkanten av Mjölby finns en riktig uppfinnar-Jocke. Åke Strands fiffiga sågklingor sprids över världen. Själv trappar han ner – men slutar inte.

7 april 2017 08:08

Det händer flera stora saker just nu. Två är lite hemliga. Minst hemligt är att produktionen i företaget Strand sågklingor säljs till Swedex, Mjölbyföretaget som startades 1983 av Åke och två andra personer. ”En naturlig utveckling”, säger vd Per Johansson. ”Man är ju inte 70 längre”, säger Åke och skrattar. Han ska fylla 75.

Den ena hemliga nyheten är att Åke ansökt om patent på en ny uppfinning. En sågklinga, förstås. Förutom att den har de egenskaper som Åkes röjsågklingor redan har, att den biter bättre, håller längre och ger mindre vibrationer, så ska den även inte behöva slipas stup i kvarten.

– En vanlig klinga som används yrkesmässigt måste slipas efter cirka 2,5 timmar, vanligen efter två tankar. Med den nya produkten ska slipningen hålla en arbetsvecka, säger Åke.

Men sen är det stopp för prat om den.

Den andra hemligheten berör Swedex, som håller på att förhandla om en stororder. Det är en stor mellaneuropeisk maskintillverkare som vill ha Strandklingan som standardprodukt till sina röjsågar. Affären är inte klar än och Per Johansson vill inte berätta vilken tillverkaren är, men om ordern går i hamn kommer det innebära att Swedex måste storsatsa.

– Troligen nyanställningar, och en helt annan takt på produktionen, säger han.

Åke Strand kommer att fortsätta hjälpa Swedex som konsult. I dag är det han och dottersonen Carl Hampus som sköter slipning och skränkning i den lilla verkstaden i Egeby.

– Produktionstakten är ett gross om dagen, säger Åke och kikar på mig om jag har förstått.

Det är verkligen en uppfinnarverkstad man kommer in i. Det är trångt mellan ett flertal underliga maskiner och mängder med prylar. Flera maskiner har Åke själv tillverkat. En av dem får jag inte fotografera. ”Någon skulle kunna få idér”, säger Åke.

Där slipas tänderna på klingorna. I en annan bockas de, eller ”skränks”. Tänderna har en mindre radie än själva klingan. Allt för att minska risken för hugg, nyp och vibration.

Jag får en lektion i skärningsgeometri, spånvinklar, radier, släppning och skärkrafter. Kontentan är i alla fall att Strandklingan är överlägsen alla konkurrenters.

Om patent och skydd är klart till dess kanske den nya klingan kan visas på skogsmässan Elmia Wood i juni. För fyra år sedan gjorde Åke succé när Södra skogsägarna testade röjsågklingor genom att såga i tjocka plankor. Strandklingan tog sig igenom på halva tiden jämfört med de andra. De bildades en kö av personer som vill köpa den.

1939 kom Åkes pappa till Egeby Östergård som dräng. På 50-talet erbjöds han att köpa gården och slog till. Åke föddes -42 och drev ett tag själv gården med dess 50 hektar. Då hade marken sålts till kommunen i samband med att motorvägen byggdes och klöv ägorna. Men 1983 startade han företaget Swedex i lagårn på Egeby tillsammans med Rolf Tengqvist och Toivo Samuelsson. De hade lärt känna varandra och yrket under flera år på Mjölbyföretaget Nordland. Sedan dess har antalet produkter, antalet anställda och omsättning vuxit snabbt.

Det har betytt mycket arbete under lång tid för Åke. Nu kan han ta det lugnare. Men sluta uppfinna gör han knappast.

– Idéerna kommer oftast på natten. På dagen fullföljer jag dem. Det är också bra att tänka när jag springer.

Åke har sprungit Göteborgsvarvet flera gånger. En gång blev han östgötamästare.

– I klassen över 70. Vi var fyra och två bröt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa