Pernod Ricard diskuterade ett eventuellt köp av V & S redan med den socialdemokratiska regeringen.
Företaget fick 2004 en intresseförfrågan från den dåvarande svenska regeringen, uppger vd Pierre Pringuet.
Vi blev tillfrågade om vi var intresserade av en möjlig sammanslagning eller ett joint venture. Det var vi, säger han till TT.
Det förslag till affärsupplägg som Pernod Ricard presenterade för svenskarna då hade stora likheter med det upplägg som nu är klart. Diskussionerna gick aldrig så långt som till ett konkret bud, men det berodde definitivt inte på Pernod Ricard, framhåller Pringuet.
Absolut har hela tiden varit vårt drömmärke, säger han.
Uppgiften var en nyhet för finansmarknadsminister Mats Odell, som på tisdagen besökte V & S anläggning i Åhus tillsammans med Pierre Pringuet. Odell spekulerar i att affären den gången gick i stöpet eftersom s-regeringens stödpartier inte var med på noterna.
De båda kom till Åhus med lugnande besked till de anställda. Här tappas försäljningssuccén Absolut vodka och i närbelägna Nöbbelöv destilleras den. Försäljningskurvorna fortsätter att peka uppåt och den planerade expansionen kommer att fullföljas, trots ägarbytet.
De kan lova hur mycket som helst, men det finns inga garantier, säger Jan Lundin, klubbordförande för Livs i Åhus.
Han hade föredragit fortsatt statligt ägande, eller åtminstone att ägare med svensk bas tog över. Den åsikten tror han sig dela med flertalet av de anställda i Åhus, men meningarna är delade.
Eftersom just vodkan är historiskt lokalt förankrad, något som till och med framhålls i texten på flaskorna, så känner Jan Lundin ingen oro för de cirka 280 arbetstillfällena i Åhus och Nöbbelöv. Däremot kan det bli värre för andra delar av företaget, exempelvis vinsidan, menar han.