Regeringen har identifierat kompetensförsörjningen som en nyckelfaktor i att förbättra hälso- och sjukvården, bland annat för att göra vården mer jämlik över landet och för att öka tillgängligheten.
Enligt Gunilla Rundqvist, vd för Cordinator Medical Service som samarbetar med ett stort antal specialistläkare och andra kompetenser inom vårdområdet, är sjukvården i behov av ett stort mått av omtänk.
– Självklart behövs riktigt duktiga undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, men i kontrast mot debatten tycker jag att det finns gott om välutbildad personal. Det som behövs är en kombination av personal som tillåts utöva sina rena specialistkunskaper som innebär att du kan mycket inom ett smalt område, samtidigt som det behövs ”generalister” som kan lösa det vanliga – det vill säga de åkommor som de flesta någon gång drabbas av.
Enligt Gunilla Rundqvist är ledarskapet en viktig utmaning framöver.
– Det gäller att få ihop dessa delar så att det blir en naturlig samverkan. För att åstadkomma det krävs det betydligt mer ”eget tänk” samt lösningsvilja hos varje medarbetare som kommer i kontakt med patienter i dagens sjukvård. Detta är den stora utmaningen och lösningarna är egentligen relativt enkla, men kompliceras av ett ledarskap som sitter för långt ifrån verkligheten och inte förstår de vardagliga situationerna. Det handlar till största delen om kommunikation och tillit.
Inom byggsektorn är behovet av tjänstemän i olika former, framför allt platschefer, projektledare, arbetsledare och konstruktörer, fortsatt stort. Det bekräftar Anders Whass, vd för ED Bygg.
– Byggbranschen går i allt större utsträckning mot mer prefabricerade byggsystem. Det är positivt och ett led i branschen att fortsätta utvecklas och i ännu större grad öka säkerheten på arbetsplatsen.
Enligt Anders Whass har bilbranschen varit ett föredöme i att hitta bra system för produktion.
– Eftersom kostnader i byggbranschen ständigt ökar med nya myndighetskrav och stigande index är prefabriceringen ett sätt att kunna motverka kostnadsökningar. Jag tror att fler och fler byggarbeten kommer att utföras i fabriker med möjlighet till större effektivitet. Byggarbetena kan då utföras säkrare till en lägre slutkostnad.
För det snabbväxande norrköpingsföretaget iDeal of Sweden är det framför allt unga, drivna och förändringsbenägna människor som står högst i kurs när det ska rekryteras.
– I de fall vi behöver mer erfarenhet letar vi efter personer som har specialiserat sig på en viss typ av marknadsföring och jobbat hands on med resultat som är bäst i klassen, säger vd:n Joachim Lindström.
Han konstaterar att det inom e-handeln behövs mer specialistkompetens inom digital marknadsföring, både nu och i framtiden.
– Eftersom branschen är extremt snabbföränderlig är det svårare att rekrytera och hitta rätt erfarenhet. Vi värderar exempelvis inte traditionella utbildningar inom marknadsföring särskilt högt, säger Joachim Lindström.
Med tanke på att förändring generellt drivs snabbare och snabbare tror han att det är svårt för olika utbildningar att hänga med i utvecklingen.
– Det är tydligt hur många traditionella bolag som varit mycket starka inom retail inte har klarat av omställningen till e-handel. Några av de största har rentav förnekat den och har ingen alls, alternativt en mycket svag e-handel än idag. Detta samtidigt som nystartade unga bolag kan växa i rekordfart och nå miljardomsättningar på bara några år. Digitaliseringens möjligheter är lika mycket ett hot för de stora och trögrörliga.