– Vi vill öka kunskapen om alla coola produkter, häftiga människor och goda arbetsgivare som ryms inom den bransch som vi företräder, säger Elin Hultman, vice vd för företaget som årligen återinvesterar delar av vinsten i långsiktig kompetensförsörjning.
I fjol redovisade Industrikompetens i Östergötland ett resultat på 8,3 miljoner kronor. En del av vinsten återinvesteras i affärsområdet Kompetens. Sedan 2011 har ägarna nämligen investerat hälften av den budgeterade vinsten i långsiktiga kompetensförsörjningsinitiativ och till att skapa nätverk.
– I år har vi avsatt fyra miljoner kronor. Dessa pengar kan vi sedan växla upp genom att söka statliga bidrag från exempelvis Tillväxtverket. Räknat med de medlen kommer vi upp i knappt nio miljoner kronor som investeras i olika kompetens- och nätverksinitiativ, säger vice vd:n Elin Hultman.
Framförallt använder företaget medlen till att betala lön till anställda som koordinerar arbetet med att inspirera unga till att välja de yrken och utbildningar som företagets ägare och kunder behöver samt för att anordna nätverksträffar.
– Det är tyvärr alldeles för få som idag väljer att utbilda sig till de yrken och tjänster som våra ägare och kundföretag söker efter. Kandidatbristen är stor när det kommer till IT, ingenjörer, industrielektriker, svetsare och skickliga montörer. Lägg därtill att pensionsavgångarna fortsätter att skapa hål på många nyckelpositioner där det krävs hantverkskunnande och yrkesskicklighet. Att ta tillvara kompetensen som kommer invandrande till Sverige är något vi jobbar aktivt med.
Elin Hultman påpekar att utvecklingen utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv är på väg åt fel håll när många ungdomar väljer studieförberedande program utan att vara tillräckligt studiemotiverade.
– Vi skulle vilja att fler gjorde ett mer medvetet utbildnings- och yrkesval så att fler kommer in på arbetsmarknaden snabbare. Det är där vi vill hjälpa till och presentera sakliga skäl till varför yrkena som vi brinner för är så häftiga. I vår bransch finns coola produkter, häftiga människor, teknik på framkant, god löneutveckling och chans till internationellt arbete. Det borde egentligen sälja sig självt.
Grundidén från början var att personalväxla mellan företag så att den som behöver personal får förstärkning medan det andra företaget slipper säga upp.
– Sedan många år har dock vår verksamhet till allra största del gått över till bemanning och rekrytering. Det beror främst på att arbetsmarknadens förutsättningar har förändrats och att företagens samarbete med bemanningsföretagen numera är en etablerad företeelse, säger Elin Hultman.
I början av september lanserades det nygamla varumärket Skill efter att bolaget sedan år 2013, då Industrikompetens förvärvade Skill, arbetat med två varumärken.
– Nu var det dags för nästa steg i sammanslagningen. Det, tillsammans med att vi märkt att ordet ”industri” inneburit en begränsning på hur kandidater och kunder sett på Industrikompetens, gav oss modet att uppdatera vårt varumärke, säger Elin Hultman.
Kvar i den nya logotypen är dock navet som har sitt ursprung i grundidén bakom bolaget.
– Vi kommer fortsätta att vara kugghjulet som ser till att våra kunders verksamheter får kompetens både nu och i framtiden. Vi kommer också fortsätta att vara navet som samlar våra ägarföretag. Men inte minst kommer vi fortsätta att utveckla våra nätverk vidare.
– Att få vara med när erfarenhetsutbyte sker på riktigt och se hur människor tar intryck av varandra är fantastiskt inspirerande. Om man dessutom dagligen får möta lyckliga och förväntansfulla nyanställda konsulter som har fått jobb är det inte svårt att förstå att vi har roligt på jobbet. Vi brinner för det vi gör vilket förhoppningsvis kommer ge en god utveckling av vårt bolag framöver och då kommer återinvesteringen öka, avslutar Elin Hultman.