Praktik – en väg för nyanlända till fast jobb

Hans mamma och pappa arbetade som ingenjörer i Irak. Nu går Nawar al-Sadawi i föräldrarnas fotspår – på Eon Värme.

Pappas pojk. Som barn drömde Nawar al-Sadawi om att få gå till ett jobb med en hjälm på huvudet – precis som hans far gjorde

Pappas pojk. Som barn drömde Nawar al-Sadawi om att få gå till ett jobb med en hjälm på huvudet – precis som hans far gjorde

Foto: Foto: Henrik Lenngren

Affärsliv2017-09-30 12:30

– Jag är så glad över att jag fått chansen här, säger kemiingenjören som via praktik fått en projektanställning hos energikoncernen.

Efter sju månaders cv-strösslande och idogt arbetssökande började Nawar al-Sadawi misströsta. Som utbildad kemiingenjör på University of Technology i Bagdad trodde han att det skulle gå smidigt att hitta jobb i Sverige och Norrköping, men pappershögen med ”nej tack” växte.

Då fick han ett samtal från Eon, som med projektet ”Äntligen Jobb” satsar på att minska avståndet mellan utländsk arbetskraft och svensk arbetsmarknad.

– Jag blev erbjuden en praktikplats och kände: wow. Det tog några minuter innan jag samlade mig, säger Nawar al-Sadawi.

För ett och ett halvt år sedan var han själv en av cirka 100 000 akademiker med utländsk bakgrund som gick arbetslösa i Sverige.

– När jag kom hit slogs jag hur snälla människorna är. I början promenerade jag hit, sju kilometer åt gången, men kollegorna berättade att det gick en buss från Resecentrum. Jag kom snabbt in i gänget, säger Nawar al-Sadawi.

I samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuder Eon ett begränsat antal praktikplatser i åtta veckor under förutsättning för att den sökande är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och har minst treårig högskoleutbildning och arbetslivserfarenhet från sitt hemland.

– Jag går i mina föräldrars fotspår, i Irak arbetade mamma som maskiningenjör och pappa som civilingenjör. När han gick till jobbet på morgnarna drömde jag om att ha en likadan hjälm på huvudet som han.

Sedan 1 mars 2016 är Nawar al-Sadawi projektanställd av Eon, vilket samtidigt besannat drömmen om en neongul hjälm.

– Men framför allt jobbar jag på laboratoriet där jag märker upp och riskbedömer olika sorters kemikalier.

Nawar al-Sadawis projektanställning tar slut den 30 november, men det vill han inte tänka på.

– Det känns så sad. Jag skulle så gärna jobba vidare här.

Örjan Albihn, studie- och yrkesvägledare på Vägledningskompetens i Östergötland, menar att svensk arbetsmarknad skulle må bra av mer mångfald.

– Under mina vägledningssamtal träffar jag väldigt många nyanlända från olika länder och med skiftande utbildningsbakgrund; allt ifrån analfabeter till doktorer. Det som binder dem samman är att de verkligen vill komma ut på arbetsmarknaden.

Örjan Albihns viktigaste uppgift, som han ser det, är att försöka hitta vägar till arbete och helst arbete i paritet med deras kompetens och önskemål.

– Självklart handlar det många gånger om att kanske hitta passande studier men med ett tydligt syfte mot arbete. Det är inte alltid lätt att försöka hitta matchning mellan deras kompetens och arbetsmarknadens behov av kompetens.

Örjan Albihn drar en parallell mellan bergsklättrare och högutbildade nysvenskar.

– De arbetssökande har ofta varit uppe på toppen och varit framgångsrika i olika yrken i sina hemländer, men måste nu backa för att hitta nya vägar och kanske gå lite åt sidan via en utbildning för att på så sätt komma vidare. För andra handlar det kanske istället om att för första gången få en chans och möjlighet att utbilda sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!