Det var i januari 2016, samtidigt som företaget bytte namn till Scanfil efter att hela Partnertech-koncernen köpts upp av den finska börsnoterade koncernen.
– Vi är ett tjänstebolag som tillverkar produkter åt våra kunder, det vill säga företag som outsourcar tillverkning på oss. Vi har även en egen utvecklingsavdelning, där vi hjälper till med att utveckla kundens produkter, säger Steve Creutz.
Företaget tillverkar ett stort antal varierande produkter, exempelvis vattenrenare, mynt- och sedelhanteringsmaskiner och medicinteknisk utrustning för bland annat hjärt- och lungräddning.
– Det är avancerade produkter. Med den här utrustningen för hjärtkompression får inget gå fel. Det handlar om liv, säger Steve Creutz och visar produktionslinjen för den medicinska utrustningen.
Scanfil i Åtvidaberg har enbart i år vuxit med 30 till 250 anställda. Målsättningen är en årlig tillväxt med cirka 10 procent.
– Personalbrist har inte varit begränsande för att vi ska kunna växa. Men vissa perioder får vi jobba mer för att hitta rätt personer, säger Steve Creutz.
– Vi har haft svårt att få tag i produktionsnära duktiga tekniker. Som tur är har vi varit rustade med erfarenhet inom bolaget. Vi har kompetensutvecklat interna talanger. Till slut har vi också hittat tekniker att anställa. Till vissa delar hyr vi även in av bemanningsföretag, säger Martin Gudmarsson, som är ansvarig för hela produktionen.
När Martin Gudmarsson började på företaget för sju år sedan var alla montörer från Åtvidaberg och medelåldern i produktionen 54 år.
– I dag pendlar en stor andel till oss från Linköping och Norrköping. Medelåldern har gått ner mot 40 år, säger han.
– Vi har strävat efter en mix av både äldre och yngre medarbetare. Det handlar om att bygga bästa laget. Precis som ett fotbollslag med olika individer. Samtidigt är det förstås bra om alla är målinriktade och presterar det bästa för laget, säger Steve Creutz, som också är en känd fotbollsprofil i Åtvidaberg.
Han spelade tio säsonger i ÅFF-tröjan och tränade därefter A-laget mellan 1999 och 2003. Ledaregenskaperna har han nytta av på företaget. Han är också medveten om att det är viktigt att börja odla intresset tidigt, oavsett om det gäller fotbollstalanger eller att locka framtida medarbetare till industrin.
– Vi jobbar mot grundskolan och tar alltid emot högstadieelever som vill göra studiebesök. Vem påverkar barnens yrkesval? Jo, föräldrarna. Vi behöver komma med ännu tidigare och informera på föräldramöten, menar han.
Scanfil har ett nära samarbete med Teknikcollege på Facetten i Åtvidaberg, där företaget är med i styrgruppen.
– Det handlar om att vara med och påverka utbildningens innehåll så att den matchar industrins behov. Teknikeleverna får också komma ut och testa för att få erfarenhet av verkligheten, säger Martin Gudmarsson.
Scanfil engagerar sig i LARM-dagarna på Linköpings Universitet för att locka ingenjörer till företaget. Likaså inbjuds studenter att se verksamheten i Åtvidaberg.
– För att attrahera arbetskraft är det viktigt att våra anställda trivs och är stolta över att jobba här. Då sprids det till kompisar och bekanta. Vi jobbar långsiktigt med kulturen i bolaget och våra värderingar, säger Steve Creutz.