Behövs fortfarande fler kvinnor i styrelserna

26 procent av alla styrelsemedlemmar i östgötska bolag är kvinnor. Initiativtagarna bakom 100-listan vill göra upp med snedfördelningen.

Varumärkesfråga. Att satsa på fler styrelsekvinnor ligger rätt i tiden enligt styrelseproffset Lena Philipson och Eva Jaldeland, en av 100-listans initiativtagare.

Varumärkesfråga. Att satsa på fler styrelsekvinnor ligger rätt i tiden enligt styrelseproffset Lena Philipson och Eva Jaldeland, en av 100-listans initiativtagare.

Foto: Foto: Henrik Lenngren

Affärsliv2017-09-28 12:30

– Det är dags att väcka företagen, säger Eva Jaldeland.

Det behövs fler kompetenta kvinnor i styrelserummen. Steget dit har sedan 2015 kunnat gå via en alldeles speciell lista.

– All forskning säger att fler kvinnor i styrelser bidrar till ökad lönsamhet men också att den kommunikation och dialog som sker i styrelserummen blir mer intressant och framåtsyftande. Könsbalansen behöver justeras, säger Eva Jaldeland.

2015 var hon tillsammans med Östsvenska Handelskammaren en av initiativtagarna till 100-listan, som består av en diger samling styrelsekompetenta kvinnor med kunskap och erfarenhet som kan skapa mervärden åt företagen.

– Inget företag ska kunna säga att det inte går att få tag i kvinnlig kompetens. Då kan vi bara hänvisa till vår lista.

Eva Jaldeland betonar att 100-listan bara är ett begrepp. Idag består listan av 140 kvinnor och det kan lika gärna handla om 200 namn på sikt.

– Det är inte antalet personer i sig som är intressant, utan att företagen har börjat inse att det faktiskt finns kvinnlig styrelsekompetens att hämta. Samtidigt behöver många företag få en väckarklocka. Inför vårens bolagsstämmor hoppas vi att de vill bredda bilden och ta in några av alla kraftfulla krutpaket som ”gömmer” sig på 100-listan.

Lena Philipson tillhör just den skaran. I dagsläget har ett flertal styrelseuppdrag, bland annat på Sveriges Maskinringar, HSB Östergötland, NordArom och Vreta Kluster.

– Att satsa på fler styrelsekvinnor ligger rätt i tiden. Allt fler företag ser det som en viktig varumärkesfråga, säger Lena Philipson.

Två av de mer färska uppdragen har hon fått genom sin närvaro på 100-listan.

– Handelsbanken ville bryta mansdominansen i sina bankstyrelser och ringde för att be oss om hjälp. Vi fick en tydlig kravprofil som vi sedan försökte matcha med rätt personer och kompetens. En av de personerna blev Lena Philipson, förklarar Eva Jaldeland.

När 100-listan instiftades var 24 procent av alla östgötska styrelsemedlemmar kvinnor.

– Nu har vi kommit upp i 26 procent och ökar successivt. Och idag satsar vi inte bara på att få en balans i länet utan i hela Östsvenska Handelskammarens region som också innefattar Södermanland och Gotland, konstaterar Eva Jaldeland.

Ser ni något slutmål med projektet?

– Nej, vi ser ingen ände utan snarare tvärtom. Vi hoppas kunna växla upp och få mer ekonomiska muskler. Det krävs ett hårt fotarbete för att alla företag ska öppna ögonen. Polletten har fortfarande inte trillat ner överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!