Abba-sagan började på Linköpingshotell

I år är det 50 år sedan Björn och Benny träffades för första gången. Ett möte som ledde till framgångssagan Abba. Få känner till att det var i Linköping allt startade.

12 mars 2016 16:00

Read this article in english here.

När Bengt Pettersson köpte First hotell i hörnet Drottninggatan/Storgatan 2011 hörde han talas om att musikgiganternas allra första möte skulle ha skett på hotellet, tidigare Rally hotell, men trodde det var en skröna.

– Visst stämmer det, säger Björn Ulvaeus till Corren. Man kan säga att det är Bennys fel att min karriär inom det militära blev så kort, skrattar vicekorpralen.

Det var när Björn Ulvaeus gästade tv-programmet "Hellenius hörna" i november och pratade om att han och Benny vid första mötet jammat i en park (Slottsparken) som Bengt Petterson förstod att det nog fanns sanning i ryktena.

– Nu har tysk tv varit här och gjort ett program och jag har fått kontakt med servitrisen som tog Hep Stars autografer på en meny, berättar Bengt.

Hade stämt träff

Vid den här tiden spelade Björn i Hootenanny Singers och Benny i Hep Stars. Grupperna var stjärnor på den svenska musikhimlen. Trots att bandmedlemmarna inte kände varandra fanns det en nyfikenhet och de stämde träff i Linköping. Hep Stars missuppfattade först det hela och hamnade i Lidköping istället.

Tonny Roth, basisten i Hootenanny Singers som senare blev distriktläkare i Linköping, minns natten på Rally mellan den 5 och 6 juni 1966 väl. Natten och mötet som resulterade i 400 miljoner sålda skivor och tre hyllade musikaler,

– Vi skulle ha fest helt enkelt – och det hade vi. Men om vi självmant gick ut i Slottsparken och jammade under natten, eller om vi blev utslängda, det minns jag inte.

Linköping var ingen stad Hootenanny Singers brukade övernatta i, den låg lite för nära hemstaden Västervik. Men just 5 juni 1966 passade staden utmärkt.

Skulle in i lumpen

– Jag, Björn Ulvaeus och Johan Karlberg skulle rycka in på I4 dagen efter. Bandmedlemmen Hansi Schwarz slapp eftersom han var tysk. Vi hade fått anstånd i några år, men nu gick det inte längre.

Ni måste ha varit rätt tufsiga efter den natten?

– Jo, men man orkar ju mycket i den där åldern.

På kompaniet var killarna välkända och när kompanichefen frågade övriga rekryter om det var okej att ge trion lite extra permis på grund av deras musikkarriär gjorde alla tummen upp.

Kan du ångra att du hoppade av turnerandet 1968?

– Nej, jag ville verkligen plugga och det hade ändå aldrig blivit någon Björn av mig.

Har ni kontakt än i dag?

– Ja, till och från.

Hon var servitris 1966

Fröydis Sandberg i Åtvidaberg var servitris på Rally på 60-talet. Det är hon som har skänkt menyn med Hep Stars autografer, daterad 6 juni 1966, till Bengt Pettersson. "Christer Pettersson", "Benny Andersson" och "Svenne Hedlund" står det på baksidan av menyn som visar att en oxfilé Rossini kostade 8 kronor och en chokladpudding 2:50.

– Åh, det var tider det, utbrister Fröydis. Alla storheter kom hit, Count Basie, The Hollies, Family Four, Danny Kaye . . . Hos oss kunde artisterna vara inkognito eftersom det var ett drive-in-hotell och gästerna gick direkt från garaget upp till receptionen. Vi såg till att de fick vara ifred.

"Vi ställde upp"

Egentligen stängde köket 23.15, men personalen var serviceinriktad och ställde upp även senare.

– Artisterna kunde ringa sent efter en spelning och fråga om det var okej att få pytt-i-panna vid midnatt. Och det fick de förstås, berättar Fröydis.

– Jag minns när Paul Anka var här. Det var sådan kalabalik framför hotellet att vi fick släppa ut honom via köksingången. Och tänk när jättekändisen Charles Aznavour, fransk viskompositör, sångare och skådespelare, kom! Han gifte sig med en av tjejerna i receptionen sen.

Fröydis var snabb med att få autografer och har många i sina gömmor.

Trots sina 76 år är hon still going strong, sedan 40 år på Yxnerums Hotell & konferens.

– Jag bara älskar serviceyrket!

ABBA-satsning

Med anledning av Björn och Bennys 50-årsjubileum har Rally hotell (numera Best Western) hamnat i strålkastarljuset och ägaren Bengt Pettersson funderar på hur jubiléet ska uppmärksammas.

– Självklart ska menyn med autograferna ramas in. Ett hörn av hotellet ska få bli en ABBA-vrå. Och varför inte en ABBA-svit i rummet där vi tror att Björn övernattade, det vore något.

Eventuellt blir det någon form av Abba-tema 5–6 juni, med Abba-musik och kanske några klassiska 60-talsrätter i restaurangen.

– Om Björn och Benny vill komma hit då lovar jag att stå för middag och logi, ha ha!

Read this article in english here.

Rally Hotell

Där Drottninggatan möter Storgatan ligger Best Western, som invigdes 1960 under namnet Rally hotell och senare döptes om till First hotell.

Det strikt bilanpassade hotellet, som förr mer liknade ett motell, placerades här eftersom riksvägstrafiken passerade staden via Drottninggatan.

Rally hotell hade initialt lika många parkeringsplatser som sängplatser. Man kunde tanka, få bilen servad och till och med bärgad om något hade gått snett på vägen.

Även i dag går det att få bilen rekonditionerad för hotellets gäster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!