61-åring blev idol för unga nazister

Eskilstunabon Bo Nilsson, 61 år, är en av landets mest tongivande nazister. I kraft av sin ålder har han blivit en nazistisk ikon, säger nazistexperten Greger Wahlgren.

30 maj 2008 00:00

Efter att ha tillhört ledarskiktet i grupper som Sverigedemokraterna och Nationalsocialistisk front, NSF, är Bo Nilsson nu knuten till Svenska motståndsrörelsen, SMR, landets mest våldsbenägna nazistiska grupp.

Så sent som 3 maj intog han talarstolen i Eskilstuna, när SMR höll en stödfest för en aktivist som 2007 dömdes till fem års fängelse för försök till dråp.

- Jag var aktiv redan på 60-talet. Jag är äldst av er, berättade Bo Nilsson från talarstolen, avslöjar en film på en nazistisk hemsida.

Bejublat Palmehat

- Jag såg förstörelseverkets början redan med den äckliga landsförrädaren Olof Palme, fortsatte han och kunde konstatera att angreppet på den mördade statsministern möttes av applåder.

Greger Wahlgren, poliskommissarie i Karlstad som under flera år har arbetat med nazistiska grupper i Värmland, är inte förvånad över att Bo Nilsson så uppenbart anspelar på sin ålder och erfarenhet.

I de nazistiska grupperna är dessa två egenskaper högt värderade, berättar han.

- Traditioner är oerhört viktiga för nazister. De yngre nazisterna vill se sig som arvtagare i en kamp som pågått sedan andra världskriget, och har minnesstunder för svenska nazister som var aktiva under 1940-talet

- I nazisternas världsbild tillhör Bo Nilsson den generation som övertog kampen från 40-talets nazister. Det ger status i den här miljön, säger Greger Wahlgren.

Gör nazisterna aktivare

Bo Nilsson har varit engagerad i mängder av olika högerextrema rörelser.

1988 stod han med på riksdagslistan för Sverigepartiet. Året efter gick han med i Sverigedemokraterna och blev så småning om partiets vice ordförande.

År 2000 tillhörde han i stället ledarskiktet i NSF. Han bodde då i Nyköping och hade som uppgift att värva och skola unga människor till det öppet nazistiska partiet.

Han lämnade NSF år 2001. Den 15 mars 2008 syntes han i nazistiska sammanhang igen - Bo Nilsson deltog när SMR kördes bort av nyckeldemonstranterna i Nyköping.

- Nazisterna har helt klart blivit mer aktiva i Eskilstuna. Jag är rätt säker på att en viktig förklaring är att Bo Nilsson har blivit verksam igen, säger Greger Wahlgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!