100 nya jobb till Linköping

Axis Communication med en omsättning på 8,6 miljarder bygger upp en verksamhet för forskning och utveckling i Linköping.

16 maj 2018 18:30

Den globala koncernen Axis från Lund erbjuder produkter och tjänster för videoövervakning, passersystem, ljudsystem och videoanalys. De har cirka 2 500 medarbetare i 50 länder och samarbetar med partners från hela världen. Till större delen ägs de numera av Canon.

Koncernen startar nu verksamhet i Linköping med forskning och utveckling inom mjukvara. Etableringspartner blir IT-koncernen Hiq:s dotterbolag, Hiq Ace i Linköping, som de första åren ansvarar för ledande funktioner, konsulter och rekrytering. Initialt blir det ett tjugotal personer på Linköpingskontoret, inom två år ska den siffran vara 100.

– Det här är en stor möjlighet för oss att få göra det vi är bäst på: Att förenkla för människor med hjälp av teknik, design och kommunikation. Vi är experter på att jobba i team, och det kommer bli nyckeln till ett framgångsrikt samarbete, säger Patrik Holm på HiQ i Linköping.

Under 2017 omsatte Axis drygt 8,6 miljarder kronor, varav över 18 procent investerades i forskning och utveckling. På huvudkontoret i Lund är över 1 000 personer verksamma inom forskning och utveckling av nya produkter och lösningar inom sina områden.

– Vi ser ett stort värde i att etablera oss i Linköping. Här finns en kombination av ett bra universitet och ett välfungerande näringsliv. Det ger oss goda förutsättningar att kunna hitta rätt kompetens och bedriva framgångsrik utvecklingsverksamhet, säger Kenneth Jonsson, vice chef för forskning och utveckling på Axis communications i ett uttalande.

Rekrytering av medarbetare har inletts, och inom två år ska Axis ha ett Linköpingskontor på cirka 700 kvadratmeter och med 100 medarbetare. Sannolikt handlar mycket om utveckling av molnbaserade IT-produkter.

Hiq köpte nyligen en del av börsnoterade Linköpingsbolaget Indentive och fick ett tillskott på sådan kompetens.

Men hur ska ni hitta 100 ingenjörer?

– Det handlar om att sticka ut i bruset och erbjuda intressanta tjänster som förändrar världen. Det här är en gigantisk startup med finansieringen klar. Axis kommer att utveckla helt nya produkter i Linköping, säger Henrik Lindmark från Hiq, som också blir interim site-ansvarig för Axis nya kontor.

För Hiq i Linköping är detta ett betydelsefullt uppdrag:

– Som konsultföretag är detta en helt ny affärsmodell för oss, säger Henrik Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa