Annonssamarbete med HSB Östergötland

Så kan du sänka dina energikostnader

  Joakim Svensson, energikonsult på HSB Östergötland.
Joakim Svensson, energikonsult på HSB Östergötland.

”Vi skulle definitivt rekommendera andra att göra samma satsning, speciellt i och med hur elräkningarna ser ut i dagens läge”, berättar Laila Davidsson.

Noterat 6 oktober 2022 12:49
Detta är ett annonssamarbete.

Det var drömmen om att bo med en utsikt över vatten som gjorde att Laila Davidsson flyttade in i HSB Brf Birgitta i Vadstena. Nu har hon utsikt över Vättern från nästan alla sina fönster. Men när hon flyttade in såg hon inte bara potentialen i utsikten utan även i bostadsrättsföreningens möjlighet till att installera solceller. 

— Jag har arbetat som inköpschef i många år och har även varit med och byggt samt implementerat ISO 140001 på min gamla arbetsplats. När jag flyttade hit blev jag invald i bostadsrättsföreningens styrelse 2019 och sköter idag förhandlingar och ekonomin tillsammans med övriga i styrelsen. Tidigt insåg jag att vi skulle kunna dra nytta av att installera solceller på våra tak och styrelsen tyckte det kunde vara till fördel om jag fortsatte att kolla upp de möjligheterna, berättar Laila. 

undefined

Och det gjorde hon – i juni 2020 skrev Brf Birgitta ett avtal med HSBs energitjänst som innebar att de skulle hjälpa bostadsrättsföreningen med att sköta solcellsprojektet. 

— Först var de här och mätte skuggsimulering för att se vart det skulle vara mest effektivt att installera solcellerna på våra fastigheter. Dock hade vi för många skorstenar och annat just där så vi fick ta det näst bästa alternativet och sätta solcellerna på vår carport, säger Laila. 

HSB försåg sedan Brf Birgitta med tre förslag på entreprenad och lämpliga leverantörer som de fick välja mellan och den 1 juni 2021 påbörjades installationen av solceller och IMD, vilket innebär individuell mätning och debitering – sedan gick det snabbt. 

— Från januari till juli i år har vi producerat 50 procent av vår el via våra solceller, vilket är jättebra och betydligt mer än vad vi hoppats på. Det är stora fördelar att vi kan minska både kostnaderna för våra medlemmar och vår påverkan på miljön, menar Laila och fortsätter: 

— Vi skulle definitivt rekommendera andra att göra samma satsning, speciellt i och med hur elkostnaderna ser ut i dagens läge. Det är en bra investering som betalar sig rätt snabbt. 

undefined
"Vi anpassar varje åtgärd efter de förutsättningar som finns i just den fastigheten. På så sätt kan alla göra besparingar", säger Joakim.

Med hjälp av energikonsulter erbjuder HSB Östergötland en variation av energitjänster i Linköping och Motala med omnejd. Joakim Svensson är en av de konsulter som dagligen arbetar med energiavtal, optimeringar och olika energiförbrukningsprojekt.

— Det är viktigt att hushålla med jordens resurser och vi på HSB vill bidra till att nå de globala klimatmålen. Sedan innebär det ju även att vi med vårt arbete kan sänka en bostadsrättsförenings energiförbrukning och därmed även deras driftkostnad, vilket är positivt i sig. Därför finns det all anledning att göra det man kan för att spara energi, menar Joakim. 

Det finns två sätt för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare att ta hjälp av HSBs energikonsulter. 

— Antingen så anlitar man oss till ett enskilt projekt, som att installera solceller eller laddstolpar, där vi gör allt ifrån förstudie och upphandling till besiktning. Eller så tecknar man ett löpande avtal där vi dels följer upp, analyserar och optimerar förbrukningen i fastigheten, dels fungerar som ett bollplank och en samarbetspartner som jobbar fram långsiktiga energiåtgärder, berättar Joakim. 

När det gäller energitjänster arbetar Joakim och hans kollegor efter den så kallade kyotopyramiden, som är en metod för energibesparing. Detta innebär att man först tittar på förbrukningen och ser var det finns besparingspotential. Sedan minskar man sitt behov och beroende för att till slut styra och optimera fastigheten. 

— Vi anpassar varje åtgärd efter de förutsättningar som finns i just den fastigheten. På så sätt kan alla göra besparingar. Vi har fått ett positivt gensvar på våra tjänster och antalet bostadsrättsföreningar som vill teckna energiavtal ökar. De som redan har avtal har i snitt tjugo procent lägre energiförbrukning än de utan, avslutar Joakim. 

HSB Energitjänst

Med lång erfarenhet och hög kompetens kan HSB Östergötland hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsägare att sänka sina energikostnader. Detta kan de göra genom bland annat: 

  • Projektledning av teknikinstallationer så som solceller och elbilsladdning 
  • Energirådgivning och förslag på energieffektiviseringar 
  • Energideklaration
  • Energiavtal
  • Individuell mätning och debitering, IMD, och gemensamhetsel
  • Injustering av ventilation och värmesystem
  • VVS-installationer
  • Radonmätning
Vill du veta mer?

Kontakta energi- och installationskonsulterna på: 
Joakim Svensson 010-442 40 17
Patrik Swartz 010-442 41 40
Jonas Romgren 010-442 41 54

Eller kontakta HSB Östergötland på: 
Telefon: 010-442 40 00
E-post: info.ostergotland@hsb.se 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.