Annonssamarbete med Dags HusvagnscenterExperten: Det här bör du ha koll på innan du ger dig ut på vägarna

Experten: Det här bör du ha koll på innan du ger dig ut på vägarna

Att planera semestern är en utmaning som återkommer år efter år. För att få uppleva största möjliga frihet och flexibilitet anser bröderna Gustavsson att man bör öppna sina ögon för husbils- och husvagnsalternativet. ”Du kan resa vart du vill, när du vill”, säger Johan Gustavsson, delägare.

År 1986 startades företaget Dags Husvagnscenter av Dag Gustavsson. Idag är det hans två söner Richard och Johan Gustavsson som själva driver verksamheten sedan tre år tillbaka. Under deras uppväxt och vuxna liv har de spenderat mycket tid ute på vägarna med husbil och husvagn och kan därför bidra med expertis till sina kunder.

undefined
Bröderna Richard och Johan Gustavsson driver idag verksamheten.

– Det bästa med husbil och husvagnssemester är friheten och att du inte behöver planera något. När du kör ut från parkeringsplatsen är det bara att välja mellan höger, vänster, nord eller syd. Det finns alltid campingplatser att hitta och det är fantastiskt med allemansrätten här i Sverige, säger Richard.

Flexibilitet och frihet är två av de många fördelarna som husbils- och husvagnssemester medför. Med ett portabelt hem är det enkelt att byta plats eller destination. 

– Du kan resa vart du vill, när du vill, säger Richard. 

– Många kombinerar även husvagns- eller husbilsåkandet med ett intresse eller en upplevelse. Jag har sysslat med motorcross till exempel, och att kunna vara med på nära håll med hjälp av husbilen är ju toppen, förklarar Johan. 

undefined
Det är viktigt att se till att sitt fordon i bra form inför säsongen.

– Det är även många som håller på med golf, orientering och fotboll som ofta äger eller hyr husbil eller husvagn. När till exempel fotbollscuper hålls mitt i sommaren är det väldigt många som ringer för att det är fullt i varenda stuga. Med husvagn behöver du aldrig oroa dig för att alla boenden ska vara fullbokade, tillägger Richard.

undefined
"Det finns alltid campingplatser att hitta och det är fantastiskt med allemansrätten här i Sverige".

Med husvagn behöver du aldrig oroa dig för att alla boenden ska vara fullbokade.

Richard Gustavsson

Delägare

Richard och Johan menar att för de som prioriterar bekvämlighet är husvagn och husbilen ett självklart val. I Sverige har vi allemansrätten som gör att man kan hitta parkering väldigt enkelt, och det i kombination med alla de funktioner som fordonet för med sig gör att semestern blir enkel att både planera och utföra. 

undefined
Kunden kan lämna in sitt fordon här och få en helservice.

– Tillgången till ett eget kök när man är ute och reser är inte bara bekvämt utan även ekonomiskt. Det gör att man slipper gå till en restaurang för att äta dygnets alla måltider. I stället för att leta efter boende till ett rimligt pris eller som tillåter husdjur så har man ett eget hem som man kan styra över helt själv, förklarar Richard. 

Johan instämmer och tillägger:

– Just husdjursfrågan är faktiskt väldigt aktuell just nu. Många som har hundar får inte ens komma in på ett hotell. Vi har sett att det är fler som har anledning att hyra en husbil som har hund, än folk som är allergiker. Så därför valde vi att tillåta husdjur i alla våra uthyrningsfordon.  

undefined
Med ett portabelt hem är det enkelt att byta plats eller destination.

Förutom det stora utbud av husbilar och husvagnar som Dags husvagnscenter erbjuder har de även en verkstad med kompetent och erfaren personal.

– Vi gör lättare saker på själva bildelen av en husbil men framför allt arbetar vi med det som man lever och bor i. I verkstaden sysslar vi med allt ifrån värme- och gasolsystem till elsystem och träarbeten.

undefined
"Det finns alltid campingplatser att hitta och det är fantastiskt med allemansrätten här i Sverige".

– Kunden kan lämna in sitt fordon här och få en helservice. Även om vi inte har till exempel en lackeringsverkstad så har vi kontakt med en, till exempel kamremsbyte och oljeservice gör en välrenommerad bilverkstad. Vi har ett stort nätverk. Det vi gör är bland annat försäkringsskador, karosskador och vissa inredningsdetaljer. Det enda vi inte gör är att sy gardiner, säger Richard skrattandes. 

undefined
"Du kan resa vart du vill, när du vill".

Äger du ett fordon är det viktigt att se till att det är i gott skick inför säsongen.

– Alla måste kolla sina däck. Det sker mycket punkteringar och husvagnar och husbilar. De slits inte på samma sätt eftersom de ofta inte används året runt, men däremot torkas de ut och blir utsatta för punktbelastning och bristningar. Det är jätteviktigt satt ha koll på sina däck för att undvika tråkiga olyckor, säger Richard avslutningsvis.