Annonssamarbete med Blomstertorget

Grillentusiastens bästa tips: ”En helt ny dimension av matlagning”

Våren är äntligen här med sina ljusa dagar, friska luft och värmande solstrålar. Vi ställer fram våra utemöbler precis som vi ställer fram klockan och plötsligt vill vi inget hellre än att dricka varje kopp kaffe i solen, ta vara på dagarna utomhus och framför allt lägga all mat på grillen!

Det är nu det händer! Årets mest älskade säsong står i startgroparna – nämligen grillsäsongen. Finns det något som smakar bättre en vår- och sommarkväll än en middag tillagad på grillen i sällskap av familj och vänner, med musik i bakgrunden och en skymning som sakta närmar sig? Om du frågar grillentusiasten Petter Wern på Blomstertorget i Linköping så är svaret nej! 

— Grillning sätter en speciell guldkant på både vardagen och helgen. Att laga mat utomhus så snart vädret tillåter är inte bara en upplevelse i sig, utan ger även godare smaker och är mer praktiskt då du slipper en massa matos och stök inomhus.

Petter Wern

Själv grillar Petter året runt, såväl till midsommar som till julafton, men för de flesta innebär den tidiga våren startskottet för att återigen plocka fram grillen och flytta ut köket i trädgården eller på balkongen. För att uppleva maximal njutning och bästa grillresultat finns det dock en del saker att ha i åtanke. 

— Att grilla är en helhetsupplevelse, där själva grillen är verktyget som skapar upplevelsen. Därför är det a och o att se till att du har den grill som passar bäst för just dina behov och kunskaper, förklarar Petter.

undefined
Blomstertorget i Linköping har sin regions största sortiment av Weber.
undefined
Elgrillar är små och praktiska och passar perfekt på en balkong eller uteplats.
undefined
— Det roligaste med att grilla är att det är lite mer rock’n’roll! menar Petter.

Hur vi bor, vilka förutsättningar som finns och vilken ambitionsnivå vi har är några av de faktorer som spelar en stor roll i valet av grill. Som sin regions största leverantör av Weber kan Blomstertorget erbjuda något för alla med allt ifrån brikett-, pellets- och gasolgrillar till el- och bärbara grillar. 

— Om jag skulle köpa grill för första gången skulle jag se till att prata med någon som kan förklara hur marknaden ser ut, vilka val det finns och vad de olika grillarna innebär. De flesta har grillat tidigare tillsammans med vänner eller familj och har en grundtanke av vad de är ute efter. Vi på Blomstertorget kan guida dig rätt och se till att du kommer i gång med din grillning och ge dig enkla tips för att lyckas redan från början. Det är en av de största fördelarna med att kunna träffas i en butik rent fysiskt, förklarar Petter och tillägger: 

— Dessutom kan vi hjälpa dig att montera grillen så att du kan känna dig trygg i att allt är som det ska inför din premiärgrillning.   

undefined
Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren grillare kan Petter och hans kollegor hjälpa dig att hitta den grill som passar dig bäst.
undefined
Det är viktigt att se efter sin grill och en del i det är att rengöra den, förslagvis med en ordentlig rengöringsborste.
undefined
— Att grilla är en helhetsupplevelse, där själva grillen är verktyget som skapar upplevelsen, säger Petter.
undefined
- Kombinationen av direkt och indirekt värme är det bästa sättet att få god mat på grillen, förklarar Oliver Karlsson.

När man sedan känner sig lite mer varm i kläderna gällande sin grillning kan man låta smaklökarna bestämma hur och vad man ska grilla härnäst. 

— Det roligaste med att grilla är att det är lite mer rock’n’roll! Du kan egentligen tillaga precis vad som helst på grillen. Varför inte göra småpizzor till förrätt, baka brödet, grilla kycklingen och värma blåbärspajen på grillen när du väl är i gång? När du blivit mer bekväm vid grillen kommer ingenting kännas konstigt att lägga på den, menar Petter. 

Det som kan vara bra att veta är att man ofta pratar om höga eller låga temperaturer och direkt eller indirekt värme. Detta är olika grillmetoder som ger olika resultat på tillagningen. Tänk dig att direkt värme är när du till exempel knäcker ett ägg i en het stekpanna och att indirekt värme är när du bakar ett bröd i en varm ugn. 

— Ska du till exempel grilla hamburgare placerar du först köttet på gallret direkt ovanför den heta kolen för att få en bra yta med det perfekta grillmönstret. För att sedan se till att köttet blir saftigt och färdigt inuti flyttar du det till den indirekta värmen på gallret som inte är direkt ovanför kolen. Kombinationen av direkt och indirekt värme är det bästa sättet att få god mat på grillen, förklarar Oliver Karlsson som även han är en av de kunniga grillentusiasterna på Blomstertorget.  

undefined
Att använda tändrör är det bästa du kan göra både för din hälsa och för resultatet på din grillning.

När det kommer till att lyckas få en bra temperatur är det mängden bränsle som avgör hur varmt det blir i slutändan. Att tända grillen med ett tändrör gör inte bara att du kan anpassa mängden bränsle och därmed även din temperatur, utan du får även en kortare upptändningstid, en perfekt glöd och kan tajma din matlagning bättre. 

— Till alla som fortfarande tänder sin grill med tändvätska: sluta genast! Det är inte bara farligt för miljön utan även för din hälsa. Dessutom riskerar du att få en alldeles för hög temperatur och därmed misslyckas med din grillning.

Petter Wern

För såväl nybörjaren som grillentusiasten erbjuder Blomstertorget en möjlighet att lära sig mer om konsten att grilla av grillmästarna själva – nämligen när Webers Grillkurs tar plats utanför butiken den 15 och 16 april. 

— Passa på att utvidga din trygghetszon, lär dig mer om olika tekniker och hur råvaror ska tillagas för att ge bästa möjliga smakupplevelse. Har man minsta lilla intresse för att laga mat öppnar detta upp dörren till en helt ny dimension av matlagning. En plats till kursen bokar man på Webers hemsida och det enda man behöver tänka på själv är att ta på sig kläder efter väder och att komma hungrig – resten står vi för, säger Petter.  

undefined
Petter Wern grillar mer än gärna såväl höst och vinter som vår och sommar.

Vill du veta mer?

Läs mer på blomstertorget.se eller kontakta dem på 

Telefon: 013-13 92 42

Mejlinfo@blomstertorget.se 

Adress: Fjärrvärmevägen 7, Linköping

Så lyfter du ditt grillande till nya nivåer

Så lyfter du ditt grillande till nya nivåer

Annonssamarbete med Blomstertorget

När vi tänker tillbaka på fina minnen så tänker vi mer ofta än sällan på tillfällen där vi samlats vid matbordet och njutit av god mat och dryck tillsammans med vänner och familj. Känner du igen dig?