Annonssamarbete med PRO

”Här slipper jag känna mig ensam”

”Det som betyder allra mest med att bo här är det sociala”, så beskrivs vardagen på ett av Attendos servicehus i Linköping, där ett av de viktigaste målen är att bryta ensamheten för de boende.

Ett 10-tal personer deltar i dagens Bingo på Attendo Ryd.

Ett 10-tal personer deltar i dagens Bingo på Attendo Ryd.

Foto: Östmedia

Linköping2021-11-16 16:29
Detta är ett annonssamarbete.

Det är en novembergrå måndag och klockan är strax efter två. Dagarna blir både kyligare och mörkare, men inne på Attendos servicehus i Ryd möts man av en värmande doft av fikabröd och tända ljus. Snart rasslar det till i tombolan och surret runt det avlånga bordet tystnar. 

– Bertil 15, ropar Angelica Persson som är fritidsledare i huset, och nu är spelet i full gång. 

undefined
Angelica Persson, fritidsledare.

Här i matsalen, på ett av Attendos fem servicehus i Linköping, är Bingo på måndagar ett lika fast inslag som lunchen. Det kan Ulla Boberg skriva under på, hon är nämligen alltid här.

 – Oh ja, jag är alltid här, säger hon. Visst är vi det, Lasse, säger hon och får medhåll från bordsgrannen. 

– Ja, varje gång, nickar Lars Segerberg instämmande. 

undefined
Ett 10-tal personer deltar i dagens Bingo på Attendo Ryd.

Snart börjar de berätta om allt det där de gör om dagarna. Det är Bingo två dagar i veckan, PRO på onsdagar och högläsning på torsdagar. Det finns även gymnastik, sång och musik, frågesport och annat smått och gott att aktivera sin vardag med, för den som önskar. 

– Varje dag går jag ner här och äter lunch, sen går jag upp och lägger mig och vilar en stund – jag bor precis ovanför, tre våningar upp – för att sedan gå ner igen och delta i någon aktivitet, berättar Ulla som bott på Attendos servicehus i Ryd sedan 2015. 

undefined
Mellan brickorna uppstår skratt mellan personalen och bingospelarna.

Att det är nära till aktiviteterna från den egna lägenheten betyder mycket för Ulla. Lika nära har hon och hennes grannar till omsorg och service, alltid omgivna av undersköterskor och vårdbiträden. Här finns alltid en sjuksköterska tillgänglig dygnet runt och på vardagar finns både arbetsterapeut och sjukgymnast att tillgå. Det ska kännas tryggt att bo här och målet är att bryta ensamheten. Från personalens sida uppnår man detta genom att göra det där lilla extra, berättar Ebba Sörenson som är tillförordnad verksamhetschef på det här serviceboendet.

– Det är viktigt att vi ser alla och möter kundernas behov och att vi hjälper dem med vad de behöver. Det kan handla om enkla saker som att sitta ned och läsa ett brev tillsammans, men det betyder väldigt mycket att vi tar oss den tiden, säger hon. 

undefined
Ebba Sörenson, tf. verksamhetschef på Attendo Ryd.

Tombolan fortsätter att snurra. Det blir Bingo både två och tre gånger för vissa. Vinsterna väljs ut ur en låda som innehåller alltifrån disktrasor och rengöringsmedel till koppar, godis och julsaker. Och just i dag står en åtråvärd skål högst upp på mångas önskelista. 

– BINGO, utbrister Ulla efter ett par spelade brickor.

Hon väljer skålen.

– Jag brukar aldrig vinna, men tänk att jag gjorde det i dag, säger en nöjd Ulla och visar upp den silverklädda skålen. 

undefined
För vissa blev det svårt att välja bland alla priser.

När rasslandet från tombolan ersätts av kaffe och kaka avtar spänningen något i salen. Det skrattas och pratas om allt mellan himmel och jord. Det är uppenbart att det just är det här som betyder mest. 

– Det som betyder allra mest med att bo här är det sociala. Att jag träffar andra och slipper känna mig ensam, säger Ulla. 

undefined
Kerstin Isaksson får Bingo tre gånger.

Välkommen till Attendo – här är alla välkomna!

Välkommen fikastund för bingospelarna.
Välkommen fikastund för bingospelarna.
Attendo i Linköping

Här finns Attendos servicehus i Linköping

Ryd
Skäggetorp
Möjetorp
Vikingstad
Nykil
Ullstämma trygghetsboende

Vill du veta mer? Kontakta Attendo på 013-121120.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.