Tomten stannar inte vid alla dörrar

Nu närmar vi oss återigen högtiden som förknippas med längtan och förväntan. Tiden på året när familjeminnen ska skapas, upplevas och finnas hos en lång tid framöver. Men inte för alla barn

Julfirande. En verklighet som slår hårt mot redan ekonomiskt utsatta familjer.  (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Julfirande. En verklighet som slår hårt mot redan ekonomiskt utsatta familjer. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Foto: Martin Roth

Barn2021-11-16 08:47
Detta är ett annonssamarbete.

Ebba 8 år bor med sin ensamstående mamma som är långtidssjukskriven. Hon är precis som vilket barn som helst bortsett från att hon är ett av 20,000* barn i Östergötland som växer upp i ekonomisk utsatthet. Det var länge sedan Ebba fick något utöver det mest basala som mat och ärvda kläder. Små saker som att till exempel få en julkalender har aldrig varit en del av Ebbas liv.

– Efter loven när mina klasskompisar berättar vad de fick på julafton eller att de varit på aktiviteter sitter jag tyst. Jag skäms över att inte ha något att berätta.

undefined
Många barn har aldrig fått uppleva spänningen med en julkalender. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

Trots att jullovet inte ens har börjat har Ebba redan börjat fundera på hur det kommer vara när hon kommer tillbaka i skolan igen. Om alla andra som visar upp sina nya saker. Vad hon ska svara på frågan om vad just hon fick och vad hon gjorde. Hur hon på bästa sätt kan kamouflera, att hon gjorde just ingenting. På Stadsmissionen vet man att den här problematiken är utbredd, och inte minst inför jul när kraven och stressen ökar. Över 20 000* barn i Östergötland lever i ekonomisk utsatthet där självklara saker som mat, vinterkläder och julklappar får stå åt sidan. Barn tillgodoses inte sina basbehov samtidigt som de tar på sig ett vuxenansvar och förkastar sin egen barndom. Att inte kunna ge sina barn en fin jul blir en stark stress hos många föräldrar. Trots att det finns statistik på detta, och trots att vi har ett välfärdssamhälle som ska stötta upp dessa individer så faller både vuxna och barn mellan stolarna och får erfara uteblivit stöd från samhället. Stadsmissionen erbjuder omfattande insatser i form av till exempel matutdelning, fritidsaktiviteter, stödsamtal, skyddat boende med mera. Och inför jul så möjliggör Stadsmissionen drömmar i form av både julklappsutdelning, gemenskap, mat på bordet jullovsaktiviteter. Självklarheter för många, ovärderliga minnen för andra.

– Äntligen kan jag ge mina barn en riktig julafton med julklappar och julmat, förälder som kommer till Stadsmissionens matutdelning.

undefined
Tack vare givare kan Stadsmissionen möjliggöra en god jul för fler familjer och barn.

Tack vare spontana swish-gåvor och kontinuerliga insatser från månadsgivare kan Stadsmissionen fortsätta arbetet för personer i utsatta livssituationer. Ge ditt stöd och bidra till en god jul för alla.

SWISH DIN JULGÅVA: 900 87 80 BLI MÅNADSGIVARE: https://linkopingsstadsmission.se/ge-stod/bli-manadsgivare/

*siffror från Barnombudsmannens statistiklabb

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.