Annonssamarbete med Miljöpartiet

"Vi måste satsa på elektrifiering för klimat och välfärd"

Take Aanstoot (MP) har varit miljöaktivist hela sitt vuxna liv och nu kandiderar han till riksdagen. Hans hjärtefråga är energi- och miljöpolitik och hur det har en stark koppling till välfärd. För att hantera den energi- och klimatkris vi befinner oss i idag vill han satsa på all fossilfri kraftproduktion: ”Vi måste ta ett beslut om var vi ska bygga ny vind- och kärnkraft”, säger han.

För att lösa energikrisen menar han att det enda sättet att få den mängdproduktion av energi vi behöver i EU är genom att öka produktion av vind- och kärnkraft.

För att lösa energikrisen menar han att det enda sättet att få den mängdproduktion av energi vi behöver i EU är genom att öka produktion av vind- och kärnkraft.

Foto: Satu Knape

Native2022-08-08 16:09
Detta är ett annonssamarbete.

År 1995 flyttade Take till Sverige från Nederländerna och blev direkt medlem i Miljöpartiet. Han har varit miljöaktivist hela sitt liv och enligt honom är energipolitik en stor del av vad hela klimatomställningen handlar om.

– I Sverige får man ibland höra att vi har högst elförbrukning inom EU och att det är dåligt. Vår elförbrukning är hög för att vi har ersatt mycket fler fossila bränslen än andra EU länder, vi har kommit längre i vår elektrifiering och vår höga elförbrukning är bra. Den ska vi vara stolta över. Andra EU länder måste fortfarande lägga över bland annat värme och matlagning från fossilgas till el. Vi har primärt transport och industri kvar som måste bli fossilfria.

Enligt Take är energipolitik en stor välfärdsfråga för tillgång till rimligt prissatt energi som skapar förutsättningar för industrin och därmed arbetstillfällen.

– Energi är grunden för vår matproduktion, boende och transporter. Energibrist slår oerhört hårt mot de svaga grupperna i samhället som vi i det rödgröna blocket ska värna om. Eftersom energi är grunden i välfärden och energipriset sätter priset på många saker i vår vardag har det en stor påverkan. Ett högt energipris skapar ekonomiskt nedgång och det drabbar svaga grupper hårdast, både direkt genom ökade kostnader i vardagen, och genom minskade arbetstillfällen. En del säger att vi ska ha minskat energitillgång och fördela den mer rättvist, men man har aldrig lyckats göra ordentliga omfördelningar under en pågående recession, berättar Take. 

För att lösa energikrisen inom EU måste vi öka elproduktionen, menar han, och det enda sättet att göra det är genom storskalig utbyggnad av sol-, vind- och kärnkraft. På så sätt kan vi bli självständiga i vår energiförsörjning, klara av klimatomställningen och bli oberoende från Ryssland.

– Jag flyttade till Kenya för sju år sedan och där fick jag se vad energifattigdom verkligen innebär. Människor använder alltid energi, finns det inte el så eldar man i första hand fossila bränslen och i andra hand allt som finns tillgängligt. Ett bra exempel på hur stor påverkan energi har är hur Bangladesh har lyft sig ur fattigdom genom att satsa på storskalig energiproduktion till både hushåll och industri, och då under kort tid har lyft sig ur fattigdom. Det gör att jag blir frustrerad över hur man i biståndspolitiken mest pratar om en lampa för läsning, när man behöver laga mat på el, för att klara klimat, luftkvalitet och livskvalitet. Lampor och mobilladdning är leksaker i jämförelse. 

Miljöpartiet har genom industriklivet låtit många industrier visa goda exempel på hur man med ökad elektrifiering kan klara båda välfärd och klimat. Nu måste vi dock bygga ut elproduktionen för att dessa exempel kan gå till fullskaliga verksamheter. Det krävs att vi får i gång en utbyggnad av fossilfri kraft för att tredubbla vår elproduktion. Då måste även tas beslut om att bygga ny planerbar fossilfri elproduktion, menar Take. Utan storskalig elproduktionsutbyggnad kan inte industrin planera sin omställning. 

– Det kommer behövas ny energiproduktion på många ställen i Sverige, även i Östergötland. Vi har många industrier som behöver stora mängder fossilfri energi till rimligt pris samt att vi har industrier som skulle få växa när vi bygger ny elproduktion, som Siemens i Finspång.  

Han fortsätter:

– Vi måste skapa stabila förutsättningar för ny energiproduktion i landet, även i vår närhet. Och precis som man skapat acceptans för vindkraft kommer det att behöva göras för kärnkraft och det kommer att gå. Ny storskalig fossilfri elproduktion kommer att skapa jobb, välfärd och en bra framtid. 

Takes vallöften

Utrikespolitik: Vi ska inte glömma bort Rysslands aggression och se till att Ukraina får allt stöd inklusive vapen de kan behöva för att vinna sitt krig. Vi ska ha täta kontakter med hotade demokratier, vi ska frekvent besöka Taiwan, Georgien, Moldavien, Kosovo och Kazakstan. Jag kommer själv att besöka dessa länder under min tid i riksdagen.

Energi och klimat: Jag kommer att driva frågan om storskalig utbyggnad av elproduktion, som är nyckeln till klimatomställningen och välfärden. Reda ut missförstånd, bemöta felaktigheter och se till att alla är väl medveten om att en omställning med energibrist leder till stora problem för svenska arbetare och svensk välfärd. 

Välfärd: Genom att skapa förutsättningar för att skala upp industriklivet kommer vi att göra oss oberoende av importen av fossila bränslen, skapar högre förädling i Sverige och stärka industrin. Detta ger goda förutsättningar för välbetalda jobb och en bra skattebas till välfärden.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.