Som situationen med arbetsmiljön inom vården ser ut just nu är Margareta (MP) oroad. Hon menar att en av de utmaningar vården står inför är att försöka åtgärda de stora förskjutningar som uppkommit de senaste åren, men så som arbetsmiljön ser ut idag kommer det inte gå.
– Många säger att vi behöver fler vårdplatser, men problemet är att vårdplatserna måste vara stängda på grund av att det saknas sjuksköterskor.
Margareta menar att om medborgarnas behov ska kunna mötas behöver bättre arbetsmiljön bli betydligt bättre och personalfrågor prioriteras.
– Jag frågade en före detta arbetskamrat till mig ”Om du fick önska dig precis vad du ville kring arbetsmiljö just nu, vad skulle det vara?” Och hennes svar var att hon ville äta lunch i lugn och ro. Det är inga stora saker folk ber om, de vill bara äta i lugn och ro. De hinner inte ens lämna sin arbetsplats under lunchen, utan de är alltid där och blir konstant störda”, berättar hon.
Det förslag som Miljöpartiet lagt fram på nationell nivå är Margareta stolt över. Förslaget innebär förbättringar på regional nivå i form av att staten ska ta större ansvar för vårdens finansiering genom ökade statsbidrag som går till fler anställda och högre löner.
– Vi måste satsa på vårdens chefer, de som är mellanchefer har en väldigt tuff arbetsmiljö. Det skulle behövas en form av utbildning, likt skolans rektorsutbildning, för de som är chefer och färre anställda per chef. Det hade inneburit att cheferna har tid med arbetsmiljöarbete, lönesamtal och medarbetarsamtal som alla är otroligt viktiga hörnstenar i att må bra på sitt arbete.
Framöver har Miljöpartiet en nollvision för ohälsa på arbetsplatsen.
– Vi vill inte att det ska finnas någon arbetsrelaterad ohälsa på någon arbetsplats, men för tillfället framför allt inom hälso- och sjukvård. Vi vill skärpa en arbetsmiljölagstiftning där arbetsmiljöverket kan bedöma både om det är fysiska brister på arbetsplatsen men vi vill också att de ska kunna bedöma om det handlar om organisatoriska och sociala brister i arbetsmiljön.
Nu utgår förslagen från ett nationellt perspektiv, men Margareta menar att om de får igenom förslagen så kommer de att fungera som byggstenar för arbetsmiljöåtgärder även på regional nivå. Margareta själv arbetar på barn- och ungdomsrehabiliteringen i Linköping och ser många barn och unga vars föräldrar har det väldigt tufft.
– Föräldrar med barn som har funktionsnedsättningar har ofta kontakt med flera olika insatser. Det är mycket som ska roddas med om du har ett barn med funktionsnedsättningar som det är, sedan ska du dessutom mötas av en organisation som är organiserad per sina stuprör. Det är mycket svårt att sy ihop vardagen som förälder och de är trötta. Jag kan inte stå upp för den vården längre, vi måste tänka och tänka nytt. Vi måste hjälpa föräldrarna till att slippa vara lotsar i ett svårnavigerat system.