För Stadsmissionen har frågor om hemlöshet länge varit en hjärtefråga. I början på det nya året vill de nu lyfta frågan med satsningen ”Vad stoppar du i den blå påsen?” För många är den blå påsen ett sätt att förflytta tvätten eller skridskorna, men för andra symboliserar den något mycket större – hela deras liv.
– Att leva i hemlöshet ger en sådan enorm otrygghet, vilket gör att den onda cirkeln med till exempel psykisk ohälsa, missbruk och ibland även kriminalitet kan bli värre, säger Eduardo Ferrandiz.
Syftet med kampanjen är främst att synliggöra frågan.
– Vi vill att människor i hemlöshet inte bara ska få en varm jacka, utan att alla invånare i våra östgötska städer ska vara medvetna om att den här problematiken finns. Ibland ser vi den, ibland ser vi den inte – men den finns där, säger Eduardo Ferrandiz.
Läs mer om Östergötlands Stadsmissions kampanj "Vad stoppar du i den blå påsen?"
Hemlöshetens många ansikten
Hemlöshet är ett väldigt komplext problem, som Socialstyrelsen delar in i två huvudkategorier:
- Strukturell hemlöshet: Människor som inte kan hitta boende trots att de inte har missbruks- eller psykiska problem, ofta på grund av deras ekonomiska situation, bostadsbrist eller samhällsstrukturer.
- Akut/social hemlöshet: Individer som saknar en trygg plats att bo på och hamnar i trapphus, parkeringshus eller tält i skogen. Situationen är ofta kopplad till sociala problem, där psykisk ohälsa eller missbruk kan vara bakomliggande faktorer.
Det som Stadsmissionens uppsökande verksamhet främst stöter på är människor i akut hemlöshet. Många individer som lever i hemlöshet har även andra problem som psykisk ohälsa och missbruk vilket kan göra det svårt att söka hjälp. Hjälpen kräver att man passar tider och har tillgång till bankkonto och legitimation – resurser som de mest utsatta ofta saknar. Där fyller Stadsmission en viktig roll genom att fungera som en bro mellan individen och myndigheter. Arbetet sker långsiktigt och i nära samarbete med olika samhällsinstanser för att skapa hållbara lösningar och stödja individer på vägen mot ett meningsfullt liv.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med socialtjänsten i städerna vi verkar i, och snabba kommunikationsvägar till personer som jobbar med detta. Vår roll blir att vägleda, och ibland även vara deras röst, för att försöka hitta alternativ på kort och lång sikt för varje unik individ, säger Eduardo Ferrandiz.
Hjälp Stadsmissionen att fylla den blå påsen
Hemlöshet är inte bara en fråga för de drabbade – det är en samhällsfråga. Genom kampanjer som "Vad stoppar du i den blå påsen?" vill Stadsmissionen lyfta fram människorna.
– Vi vill uppmärksamma att hemlöshet inte enbart handlar om personer som sover på parkbänkar. Hemlöshet kan också vara unga kvinnor med psykisk ohälsa, och äldre personer som av olika anledningar inte kan klara sig själva, säger Eduardo Ferrandiz.
Nu kan du hjälpa Stadsmissionen att fylla den blå påsen. Under resten av februari samlar de in allt från varma kläder och filtar till hygienartiklar. Dessa kan lämnas in på Stadsmissionens Café i Linköping, Stadsmissionens Second Hand Spiralen Norrköping eller på Stjärnorpsgatan 24 i Motala. Det går också bra att Swisha en gåva till 900 87 80 för att stötta Stadsmissionens arbete för människor i hemlöshet i Östergötland.
Läs mer om Östergötlands Stadsmissions kampanj "Vad stoppar du i den blå påsen?"