Annonssamarbete med Tropicarium

I resväska från Vietnam till Norrköping – här räddas smugglade djur

Tropicarium är inte bara en plats för spännande djurmöten, utan också Nordens största Rescue Center för hotade djur. Här får djur som räddats från smuggling och vanvård en ny chans.

Lövsköldpaddorna som överlevde resan från Vietnam till Landvetter tas nu om hand i Tropicariums Rescue Center. Förhoppningen är arten, tack vare detta arbete, nu kan räddas.

Lövsköldpaddorna som överlevde resan från Vietnam till Landvetter tas nu om hand i Tropicariums Rescue Center. Förhoppningen är arten, tack vare detta arbete, nu kan räddas.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2024-10-09 08:25
Detta är ett annonssamarbete.

Snart är det dags för höstlov och det är ett perfekt tillfälle att besöka Tropicarium för att se exempelvis hajar, rockor, ormar, lemurer och krokodiler.

Med över 100 000 besökare per år är Tropicarium ett av Östergötlands populäraste resmål, men Tropicarium är mycket mer än en djurpark. För utöver att låta besökarna klappa rockor, hålla ormar och se Sveriges största hajar finns här Nordens största Rescue Center för exotiska djur. Här hamnar hotade djur som beslagtagits av myndigheter och räddats undan smuggling eller vanvård. Som mest har 800 djur tagits emot under ett år, och i en av isoleringsavdelningarna bortom besökarna berättar Kalle Melkersson, ansvarig för Rescue Center på Tropicarium, mer om arbetet.

– Handel med hotade djur är en av de illegala verksamheterna som omsätter mest pengar, och det finns ett stort behov att ta hand om dessa djur. Genom att vara en del i arbetet att stoppa den illegala handeln har vi som djurpark en direkt roll i artskyddet, säger Kalle Melkersson.

undefined
"Hos oss får man träffa djur som man kan gå in till eller faktiskt klappa, men alltid på djurens villkor", säger Rickard Sjödén, Tropicariums vd.

Finns hopp för lövsköldpaddan

Arbetet sker i nära samarbete med Polisen, Tullen samt Naturvårds- och jordbruksverket. Representanter från Tropicarium är med hela vägen från tillslag till att djuren förhoppningsvis kan få nya hem. Nyligen stoppades en passagerare på Landvetter med en väska full med lövsköldpaddor troligen fångade i Vietnam. En art som är nära utrotning och eftersom det finns allt för få individer i europeiska djurparker finns det inte något bevarandeprogram för arten. Men tack vare Tropicariums jobb finns nu hopp om att rädda lövsköldpaddan. 

undefined
Lövsköldpaddorna befinner sig just nu bakom kulisserna hos Tropicarium. På sikt hoppas man att besökarna ska kunna se dessa i djurparken.

Sköldpaddorna tas om hand bakom kulisserna hos Tropicarium, men planen är att dessa på sikt ska kunna ses och få ungar på djurparker i Europa, däribland Tropicarium i Kolmården. Det finns också förhoppning om att ett antal ska kunna skickas till ett bevarandecenter på plats i Vietnam. Därför har alla individer nu DNA-testats och proverna skickats till Tyskland för genetisk analys och kartläggning. 

– Tvärtom mot vad många tror fångar moderna djurparker inte in djur från naturen, utan vi byter oftast djur mellan oss. Därför är de här sköldpaddornas gener viktiga. Vi är tacksamma för det nära samarbetet med myndigheterna, att vi dels kan rädda de här djuren och i förlängningen utbilda våra besökare i dessa frågor, säger vd:n Rickard Sjödén.

Planera ditt besök här: https://www.tropicarium.se/%C3%B6ppttider-biljetter

undefined
Hos Tropicarium kan du se Sveriges största hajar glida fram på nära håll.

Fokus på närhet till djuren

Arbetet med bevarande av hotade arter i Rescue Center är den ena delen av Tropicariums verksamhet. Det andra fokusområdet är att skapa en minnesvärd upplevelse, genom att låta besökarna komma nära djuren.

– Hos oss får man träffa djur som man kan gå in till eller faktiskt klappa, men alltid på djurens villkor. Många berättar att de minns sitt besök för kanske 25 år sedan för att det var första gången de hade en apa på axeln, och det bevisar vad dessa möten faktiskt betyder, avslutar Rickard Sjödén.

undefined
Tropicarium har medvetet satsat på att ta in djur som barn kan komma nära, och till och med klappa. Därför har man tagit i lemurer, som gärna kommer fram och hälsar på besökarna.

Hos Tropicarium finns en unik närhet till djuren. Du kan klappa rockor, dyka med hajar och hänga med lemurer. Här kan du läsa mer om vad den tropiska upplevelseanläggningen kan erbjuda. 

Karta: Tropicarium Kolmården
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.