Utmanare i traditionell bransch

För tio år sedan lämnade Martin Langner ett liv som etablerad hovslagare i Tyskland. Det var kärleken som förde honom till Linghem i Östergötland. Att han skulle arbeta som hovslagare även i sitt nya hemland var självklart. Men långt ifrån enkelt.

Redan som barn visste Martin Langner att det var hovslagare som var hans kall i livet, men vägen dit har inte varit lätt.

Redan som barn visste Martin Langner att det var hovslagare som var hans kall i livet, men vägen dit har inte varit lätt.

Foto: Niclas Kindahl, Fotofabriken

Native2021-12-21 09:03
Detta är ett annonssamarbete.

Redan som liten pojke tillbringande Martin varje ledig minut hemma hos en klasskompis som bodde på en gård. Han cyklade de tre milen till kompisen så ofta han kunde för att få vara med i stallet. När hovslagaren besökte gården förstod Martin vad han ville göra i framtiden. Och så blev det. 

Att bygga upp en verksamhet i Sverige var väldigt svårt och i början pendlade han till sina gamla kunder i Tyskland. Han hittade ingen väg in på den svenska marknaden. Men så blev Martin inbjuden till en nätverksgrupp genom Almi. Där träffade han en hästmassör som rekommenderade honom till några stall. Där och då lossnade allt. Han fick chans att visa vad han kunde och företagandet tog fart. Det ena gav det andra och 2015 fick han priset Årets nybyggare som delas ut av Almi och Länsstyrelsen. 

undefined
Redan som barn visste Martin Langner att det var hovslagare som var hans kall i livet, men vägen dit har inte varit lätt.

Sedan dess har Martin tagit hand om hovarna till en rad kända hästar. 

– Jag hade en dröm från första början om att någon gång få sko en OS-häst eller arbeta med en stor tävlingsryttare. Och i år har det hänt. Att ha skott en av hästarna åt den svenska VM-truppen när de vann Sveriges första guldmedalj i hoppning på över nittio år var större än jag kunnat drömma om.

Martin berättar att han vill utveckla och modernisera hästbranschen i Sverige som han beskriver som traditionell. Till exempel har han gått en röntgenutbildning för att kunna placera hästskon på ett optimalt sätt utifrån röntgenbilderna för varje enskild häst. För precis som vi människor är varje häst unik och hovbenen ser lite olika ut hos alla hästar. 

undefined
Efter att ha deltagit i en nätverksgrupp annordnad av Almi tog Martins företagande fart.

Än så länge är det en klinik i Stockholm som sköter alla undersökningar men på sikt tänker Martin öppna en klinik/rehabcenter med egen röntgenutrustning hemma på gården i Linghem.

– Jag vill alltid kunna sko utifrån röntgenbilder. Målet är att kunna hjälpa hästar med hovproblem.

Hästskorna är förstås också viktiga och även här vill han modernisera. Martin planerar att börja tillverka hästskor av aluminium och plast framöver.

undefined
– Jag hade en dröm från första början om att någon gång få sko en OS-häst eller arbeta med en stor tävlingsryttare. Och i år har det hänt, berättar Martin.

Under perioder har han haft kontakt med Almi och fått hjälp med både lån och företagscoachning.

– Det är fantastiskt att jag med stöd av Almi kunde köpa min första verkstad och på så sätt komma igång ordentligt med företaget. Men det har också varit väldigt viktigt med den företagscoach jag haft som hjälpt mig att hålla fokus och behålla kärnan i det jag faktiskt vill. Att inte förlora min röda tråd.

Just nu är Martin med i en strategigrupp för verkställande direktörer genom Almi. Olika företag inom hästnäringar träffas regelbundet och utbyter erfarenheter. 

Vill du också utveckla ditt företag? Gå in på www.almi.se och kontakta oss redan idag.

Skribent 
Anna Eriksdotter, Studio Tusch

undefined

Smart Tillväxt är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projekten finansieras av Almi, Region Östergötland och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.