Det ökade antalet kulturella konflikter i världen fick Linköpings universitet att inse vikten av att studera det kulturella perspektivet av globalisering, och höstens nya program Globala studier tog form. På denna utbildning får studenterna ta del av kunskaper inom bland annat interkulturella relationer, mänskliga rättigheter och kulturpolitik i en global kontext. Dessa kunskaper spelar en allt viktigare roll för framtiden, menar programansvariga Martin Fredriksson.
– Den här utbildningen är för dig som är intresserad av kultur och rättvisefrågan, och som vill arbeta internationellt både i Sverige och utomlands. Här kan du skaffa dig förutsättningarna för att vara med och påverka framtiden, och förstå och förändra världen.
Programmet har som mål att ge en fördjupning av den roll kultur och kommunikation spelar i globala relationer. Martin Fredriksson berättar att det viktigaste med utbildningen är att lära sig att förstå världen utanför Europa, och att förstå världen i ett större sammanhang. Utbildningen kommer därför att erbjuda en djupare historisk förståelse för kulturuttryck i olika delar av världen. Studenterna får bland annat ta del av mer kulturvetenskapliga och antropologiska perspektiv än i andra, liknande utbildningar.
– Det är viktigt att vi får en bättre förståelse för vilken roll kulturen spelar i globaliseringen och de globala konflikterna. Kulturen går att se som såväl ett problem som en resurs ur ett globaliseringsperspektiv. Det må skapa vissa konflikter, men det bidrar också till en utveckling. Skapar vi förståelse för detta kan vi bli bättre på att ta tillvara kulturen som en resurs, istället för att se den som ett problem, berättar Martin Fredriksson.
För den som är intresserad av att spendera delar av sin utbildning utomlands, erbjuder programmet flera möjligheter till detta. Studenterna kan välja att göra både sin praktik och sitt fältarbete utomlands, men även att läsa en hel termin på ett universitet i ett annat land. Utbildningen har även som målsättning att studenterna ska genomföra ett projekt i samarbete med olika verksamheter. Där får studenterna vara med och lösa verkliga problem tillsammans med organisationer och samtidigt skapa en kontakt med den framtida arbetsmarknaden.
Efter examen väntar nästa steg i karriären. Arbetsmarknaden erbjuder ett brett spektrum av jobbmöjligheter där såväl internationella organisationer som privata verksamheter kan vara en framtida arbetsplats. Programmet Globala studier banar väg för jobb med interkulturella relationer, nationell kulturarvsförvaltning och administration. Men tack vare den spetskompetens inom kultur som programmet medför är även jobb med/inom kulturproduktion, kulturanalyser och på museum relevanta.
– Allt eftersom fler konflikter är förankrade i kulturella relationer och kulturella uttryck av föreställningar om världen, blir även arbetet med frågor som berör detta alltmer viktigt, menar Martin Fredriksson.
Vill du veta mer om programmet Globala studier? Klicka här!