Utbildning dÀr kreativiteten gÄr hand i hand med teorin

PÄ programmet medieteknik pÄ Linköpings universitet fÄr studenterna chansen att anvÀnda sin kreativitet pÄ ett utmanande sÀtt, dÀr matematiken spelar en stor roll i skapandet.

Studenten Anton Andersson

Studenten Anton Andersson

Foto: Linköpings universitet

Native2020-12-23 10:34
Detta Àr ett annonssamarbete.

För Anton Andersson har det alltid varit en civilingenjörsutbildning som lockat, men att hitta rĂ€tt program har inte varit lika sjĂ€lvklart. Det var ett samtal med en kompis som studerade pĂ„ Linköpings universitet som gjorde att bitarna började falla pĂ„ plats. NĂ€r han lĂ€ste pĂ„ universitetets hemsida och programmet för civilingenjör i medieteknik dök upp pĂ„ datorskĂ€rmen kĂ€ndes det rĂ€tt direkt. 

– Jag har alltid vetat att jag ville studera till civilingenjör, men programmen jag hittade kĂ€ndes inte 100 procent som nĂ„got för mig. Jag hade börjat ge upp om att hitta en utbildning som verkligen passade mig nĂ€r jag hittade medieteknik. Valet blev sjĂ€lvklart och förtroendet till Linköpings universitet gjorde att det kĂ€ndes tryggt att satsa. 

Idag gĂ„r Anton sitt fjĂ€rde Ă„r pĂ„ utbildningen och trivs fortfarande lika bra som han gjorde nĂ€r han började. Till framtida studenter vill han hĂ€lsa att om ni tycker om beskrivningen av programmet, sĂ„ Ă€r det ingenting mot hur mycket ni kommer tycka om programmet nĂ€r ni vĂ€l börjar. Det kanske lĂ„ter för bra för att vara sant, men enligt Anton Ă€r programmet precis sĂ„ roligt som det lĂ„ter och har levererat allt han förvĂ€ntade sig och mer dĂ€rtill. 

Att flytta 50 mil för att studera var ett stort steg, men eftersom de flesta inom utbildningen kommer frĂ„n olika delar av Sverige Ă€r man lite i samma sits, berĂ€ttar Anton. Som studenter i en ny stad var mĂ„nga sugna pĂ„ att lĂ€ra kĂ€nna nya mĂ€nniskor och skaffa sig en ny kompiskrets, nĂ„got som idag syns pĂ„ programmets gemenskap. Anton berĂ€ttar vidare att alla Ă€r dĂ€r för samma sak och har liknande intressen, vilket gör att man finns dĂ€r för varandra vare sig det Ă€r för nĂ„gon av ens nĂ€rmaste vĂ€nner eller nĂ„gon frĂ„n en annan Ă„rskurs. 

Jenny Rudemo, som ocksĂ„ studerar till civilingenjör i medieteknik, kan inte göra annat Ă€n att hĂ„lla med Anton om att gemenskapen pĂ„ programmet Ă€r nĂ„got alldeles extra. Hon berĂ€ttar att stĂ€mningen Ă€r familjĂ€r och eftersom programmet inte Ă€r sĂ„ stort möter man mĂ„nga bekanta ansikten. 

– Studentlivet Ă€r alldeles lagom pĂ„ campus Norrköping. Det hĂ€nder mycket och det finns alltid nĂ„got att göra; festligheter, mottagningar, aktiviteter och föreningar. CampusomrĂ„det Ă€r vĂ€ldigt fint och ligger centralt och bra i Norrköping, vilket ger en trygg hemma-kĂ€nsla, menar Jenny. 

För Jenny var det kombinationen av matematik och design som gjorde att hon sökte sig till utbildningen. Hon gillar att upplĂ€gget varvar teori med arbete i projektform. De kreativa inslagen dyker upp i flera kurser och har ofta en koppling till programmering. Jennys personliga favorit var nĂ€r hon tillsammans med andra studenter fick designa och skapa en egen app. Även Anton gillar att utbildningen erbjuder möjligheter till att fĂ„ utlopp för sin kreativitet, men vill Ă€ven poĂ€ngtera att man inte mĂ„ste vara kreativ för att kunna gĂ„ utbildningen. 

– Det finns absolut mĂ„nga chanser att vara uppfinningsrik pĂ„ den hĂ€r utbildningen, men det Ă€r en bonus pĂ„ programmet. Man behöver inte vara kreativ nĂ€r man börjar, det vĂ€xer fram. Vi studenter stöttar och inspirerar varandra och lĂ€r oss vad som fungerar. Programmet Ă€r inte endast ren matematik och programmering, utan det ska ju i slutĂ€ndan leda till nĂ„got visuellt.

NĂ€r Jenny och Anton funderar över framtiden kĂ€nner de bĂ„da sig vĂ€ldigt trygga. Anton har redan nu riktat blicken mot företag som kan ha anvĂ€ndning av hans kunskaper. Trots att det lĂ„ter roligt och spĂ€nnande att göra dataspel och annan underhĂ„llning, vill han jobba med nĂ„got som gör skillnad och hjĂ€lper mĂ€nniskor. Ett exempel pĂ„ detta skulle kunna vara medicinsk visualisering. Även Jenny har siktet mot framtida arbetsplatser som kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor, och Ă€r just nu nyfiken pĂ„ olika typer av entreprenörskap som har en positiv pĂ„verkan pĂ„ samhĂ€llet. 

– Det finns mĂ„nga möjligheter för oss nĂ€r vi tagit examen och arbetsmarknaden Ă€r god. Jag kĂ€nner mig inte alls orolig över framtiden. VĂ„ra kunskaper Ă€r eftertraktade, vilket ger en vĂ€ldigt stor trygghet.  

Vill du veta mer om Medieteknikprogrammet? Klicka hÀr!

Karta: Campus Norrköping
Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ Corren.