Detta är ett annonssamarbete

Utbildning där kreativiteten går hand i hand med teorin

Studenten Anton Andersson
Studenten Anton Andersson

På programmet medieteknik på Linköpings universitet får studenterna chansen att använda sin kreativitet på ett utmanande sätt, där matematiken spelar en stor roll i skapandet.

Native 23 december 2020 10:34
Detta är ett annonssamarbete.

För Anton Andersson har det alltid varit en civilingenjörsutbildning som lockat, men att hitta rätt program har inte varit lika självklart. Det var ett samtal med en kompis som studerade på Linköpings universitet som gjorde att bitarna började falla på plats. När han läste på universitetets hemsida och programmet för civilingenjör i medieteknik dök upp på datorskärmen kändes det rätt direkt. 

– Jag har alltid vetat att jag ville studera till civilingenjör, men programmen jag hittade kändes inte 100 procent som något för mig. Jag hade börjat ge upp om att hitta en utbildning som verkligen passade mig när jag hittade medieteknik. Valet blev självklart och förtroendet till Linköpings universitet gjorde att det kändes tryggt att satsa. 

Idag går Anton sitt fjärde år på utbildningen och trivs fortfarande lika bra som han gjorde när han började. Till framtida studenter vill han hälsa att om ni tycker om beskrivningen av programmet, så är det ingenting mot hur mycket ni kommer tycka om programmet när ni väl börjar. Det kanske låter för bra för att vara sant, men enligt Anton är programmet precis så roligt som det låter och har levererat allt han förväntade sig och mer därtill. 

Att flytta 50 mil för att studera var ett stort steg, men eftersom de flesta inom utbildningen kommer från olika delar av Sverige är man lite i samma sits, berättar Anton. Som studenter i en ny stad var många sugna på att lära känna nya människor och skaffa sig en ny kompiskrets, något som idag syns på programmets gemenskap. Anton berättar vidare att alla är där för samma sak och har liknande intressen, vilket gör att man finns där för varandra vare sig det är för någon av ens närmaste vänner eller någon från en annan årskurs. 

Jenny Rudemo, som också studerar till civilingenjör i medieteknik, kan inte göra annat än att hålla med Anton om att gemenskapen på programmet är något alldeles extra. Hon berättar att stämningen är familjär och eftersom programmet inte är så stort möter man många bekanta ansikten. 

– Studentlivet är alldeles lagom på campus Norrköping. Det händer mycket och det finns alltid något att göra; festligheter, mottagningar, aktiviteter och föreningar. Campusområdet är väldigt fint och ligger centralt och bra i Norrköping, vilket ger en trygg hemma-känsla, menar Jenny. 

För Jenny var det kombinationen av matematik och design som gjorde att hon sökte sig till utbildningen. Hon gillar att upplägget varvar teori med arbete i projektform. De kreativa inslagen dyker upp i flera kurser och har ofta en koppling till programmering. Jennys personliga favorit var när hon tillsammans med andra studenter fick designa och skapa en egen app. Även Anton gillar att utbildningen erbjuder möjligheter till att få utlopp för sin kreativitet, men vill även poängtera att man inte måste vara kreativ för att kunna gå utbildningen. 

– Det finns absolut många chanser att vara uppfinningsrik på den här utbildningen, men det är en bonus på programmet. Man behöver inte vara kreativ när man börjar, det växer fram. Vi studenter stöttar och inspirerar varandra och lär oss vad som fungerar. Programmet är inte endast ren matematik och programmering, utan det ska ju i slutändan leda till något visuellt.

När Jenny och Anton funderar över framtiden känner de båda sig väldigt trygga. Anton har redan nu riktat blicken mot företag som kan ha användning av hans kunskaper. Trots att det låter roligt och spännande att göra dataspel och annan underhållning, vill han jobba med något som gör skillnad och hjälper människor. Ett exempel på detta skulle kunna vara medicinsk visualisering. Även Jenny har siktet mot framtida arbetsplatser som kan hjälpa människor, och är just nu nyfiken på olika typer av entreprenörskap som har en positiv påverkan på samhället. 

– Det finns många möjligheter för oss när vi tagit examen och arbetsmarknaden är god. Jag känner mig inte alls orolig över framtiden. Våra kunskaper är eftertraktade, vilket ger en väldigt stor trygghet.  

Vill du veta mer om Medieteknikprogrammet? Klicka här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.