Annonssamarbete med Vadstena buss

Vadstena Buss erbjuder unik vinresa genom Europa

I höst bjuder Vadstena Buss in till en tio dagar lång färgsprakande vinresa. ”Under resan kommer sällskapet få uppleva utsökta smaker från Frankrikes främsta vinregioner omgivna av pittoreska vyer och rik kultur”, säger Kicchi Lindell, reseplanerare.

Jeanette Roos är resans sommelier.

Jeanette Roos är resans sommelier.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-04-11 19:56
Detta är ett annonssamarbete.

Den 6e oktober bär det av, men upplevelsen för medresenärerna börjar dessförinnan. 

– Den 27e september börjar vi med en vinprovning på hemmaplan, närmare bestämt på Vadstena Klosterhotell. Där träffas vi för att lära känna varandra, diskutera våra förväntningar på resan och för att få ett smakprov på hur resten av resan kommer se ut, förklarar Kicchi. 

undefined
Jeanette Roos är resans sommelier.

– Under denna kväll kommer även resans sommelier, Jeanette Roos, introduceras för sällskapet för att ge en fördjupad kunskap om vin. Hon är en riktig glädjespridare som bjuder på sig själv och har många intressanta och roliga historier att dela med sig av. 

Jeanette Roos har arbetat som sommelier sedan år 2006 då hon tog sommelierexamen. Men det var redan när hon var 14 år gammal som hon började arbeta inom restaurangbranschen. 

undefined
Upplevelsen börjar hos Vadstena Klosterhotell en vecka innan resan börjar.

– Alla regioner vi kommer besöka har en lång historia och det finns mycket att berätta om hur det har sett ut historiskt gällande dryck. Det är inte bara vin i glaset, det är historia, geografi och en hel familjs slit som ligger bakom. Man behöver inte ha någon förkunskap om vin, utan jag kommer förklara på ett lättsamt, trevligt och roligt sätt som gör att alla hänger med, säger Jeanette. 

Hon fortsätter: 

– Vad man tycker om och inte när det kommer till dryck är så individuellt, och man ska inte känna sig obekväm eller nervös för att uttrycka sina åsikter. Det här är en resa där man kommer umgås och skratta tillsammans. 

undefined
"Det här är en resa där man kommer umgås och skratta tillsammans".

Bussresan utgår frånÖstergötland och kommer bestå av umgänge och vinkuriosa. Första natten spenderas på en färja, och när Tyskland har nåtts börjar de olika stoppen närma sig. 

– Vårt första stopp blir en stad i södra Tyskland som heter Alsfeld och där kommer vi bo på hotellet Zur Schmiede, säger Kicchi och fortsätter:

– När vi sedan passerar över till Frankrike kommer vi göra ett besök på Musee du Chocolat i Geispolsheim. Där kommer vi få en rundvandring i chokladfabriken.

Därefter bär det av mot den pittoreska staden Colmar i regionen Alsace och de första vingårdarna som ska besökas.  

– I Colmar kommer vi att bo på hotellet Mercure Centre Unterlinden och under vår vistelse där får vi även njuta av en båttur. Vi kommer få en visning av vinkällaren och vinprovning på vingården Domaine Bott Frères i Ribeauville som ligger precis utanför Colmar. Inte långt därifrån finns även Fromagerie Haxaire i Lapoutroie där vi kommer få en rundvandring och ostprovning.  

Ungefär en timme ifrån Colmar ligger staden Chalon-sur-Saone i hjärtat av regionen Bourgogne som är ett naturskönt område med vinodlingar och gröna kullar som sträcker sig så långt ögat kan nå.  

– Där kommer vi besöka vingårdarna La Grande Cave de Vougeot och Patriarche Pere et Fils där vi kommer få en visning av vinkällaren och en vinprovning. Dessutom kommer vi få uppleva en senapsprovning hos Edmond Fallot La Mouttarderi. Under dessa dagar kommer vi bo på hotellet Kyriad Chalon sur Saone Centre. 

undefined
"Det är inte bara vin i glaset, det är historia, geografi och en helt familjs slit som ligger bakom".

Efter upplevelserna i Bourgogne rullar bussen norrut. Nästa destination blir regionen Champagne som är känd för sina mousserande viner, idylliska byar, vackra vingårdar och sin kultur. 

– I Champagne blir det två vinprovningar och en överraskning. Vinprovningarna kommer äga rum hos bland annat La Chablisienne och Champagne G.H Mumm. Här kommer vi bo på hotellet Campanile Reims Centre och alla resenärer kommer få lite egentid för att vandra omkring i de vackra städerna, koppla av och uppleva områdena med vackra vyer. 

Efter Frankrike bär resan av mot sin sista destination – Nederländerna. Här präglas naturen av stora fält, odlande landskap och låga kustlinjer.

– Det är inte jättevanligt med nederländska viner, vilket gör den här vinprovningen väldigt spännande. Vi kommer bo på hotellet Hotel Van Eyck i Maaseik och besöka Wijngaard Apostelhoeve i Maastricht.

Här kan du läsa mer detaljer om resan och boka din biljett.

Målet med resan är att medresenärerna ska få uppleva alla destinationer på bästa möjliga sätt utan att behöva planera eller känna ansvar. Vadstena Buss prioriterar även säkerheten under resan och därför är busschaufförerna HRL-utbildade och bussarna är säkrade med hjärtstartare. Allt som kan förberedas kommer att vara förberett. 

undefined
Man behöver inte ha någon förkunskap för att kunna hänga med under resan.

– Det är bara att sätta sig på sin plats och hänga med. All mat ingår under hela resan förutom en lunch och en middag. De luncher som inte ingår är till för att upplevas på egen hand efter att ha strosat runt i någon av de vackra städerna vi kommer besöka.

Middagarna under resan kommer äga rum på olika restauranger, och luncherna kan vara allt ifrån en baguette med ostar till en pastasallad beroende på vad som önskas.

– Det blir vad som faller oss på under resans gång helt enkelt, många av luncherna kommer ske på resande fot.  

Den 15e november kommer resesällskapet återsamlas på Klosterhotellet där man får möjlighet att reflektera över resan, diskutera upplevelser och utbyta historier. Dessutom kommer det provas ett antal viner från de regioner som besökts.

– Resan kommer att bli ett minne för livet. Vårt uppdrag är att överträffa oss själva och alla förväntningar på resan.   

Vadstena Buss
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.