Annonssamarbete med Svenska kyrkan

Med konfirmationen som motpol till sociala mediernas ångest

Skärmtiden ökar i takt med den psykiska ohälsan bland barn och unga. I Linköpings domkyrka får konfirmanderna skärmfritt umgänge och en frizon från nätets fixering på utseende och prestation. Här är ledarnas uppgift att få tonåringarna att känna att de duger som de är.

Från vänster: konfirmanderna Tindra och Felicia samt konfaledarna Jakob och Sebastian.

Från vänster: konfirmanderna Tindra och Felicia samt konfaledarna Jakob och Sebastian.

Foto: Royne Mercurio / Svenska kyrkan

Native2024-05-21 04:00
Detta är ett annonssamarbete.

När ungdomarna konfirmeras i Linköpings domkyrka är det fokus på att skapa trygga individer. Inför konfirmationsgudstjänsten har de träffats varannan vecka under ett helt läsår för att prata om allt mellan himmel och jord. 

Och de fysiska mötena som konfirmationen innebär börjar bli unika. Enligt en färsk rapport från Mediemyndigheten är det vanligare att barn och unga i alla åldersgrupper dagligen träffar sina kompisar digitalt, än fysiskt på fritiden. Bland tonåringarna är det ungefär dubbelt så vanligt. 

– Kyrkan är en plats för unga att träffas och samlas på. Det kan vara svårt att hitta sådana platser annars. Det finns väl fritidsgårdar men de är nog för yngre personer, säger Jakob som varit konfirmationsledare under året.

TikTok får ångesten att stanna 

Samtidigt som skärmtiden ökar visar Folkhälsomyndigheten att psykiska besvär som ängslan, ångest och oro blivit vanligare bland både barn och vuxna under 2000-talet.

Felicia och Tindra konfirmerar sig om några veckor och beskriver deras nya sociala sammanhang som en lättnad skärmarna inte kan erbjuda.

– Ångesten försvinner när man kommer till kyrkan. Om man är inne på TikTok håller den i sig längre, säger Tindra som snart ska konfirmera sig i Linköpings domkyrka. 

– På mobilen kan det komma upp videos som gör en ännu mer ledsen, tillägger kusinen och medkonfirmanden Felicia. 

Vill få ungdomar att känna sig värdefulla 

På konfirmationsträffarna pratar de om livet, den kristna tron, att växa och känna sig bekräftad i att man är värdefull. En frizon från sociala mediers dopaminkickar och klipp som lär unga att utseende och prestation ger en värde som människa. 

– Man försöker göra allt för att passa in och se ut som alla andra. På konfaträffarna har vi pratat om att man duger som man är och att man inte behöver försöka vara som någon annan, säger Tindra.

Präster och andra ledare i Svenska kyrkan tycker att det är viktigt att ungdomarna får höra av andra att de är viktiga. Förhoppningen är att skapa tryggare människor. Konfaledare Jakob har anammat kyrkans tänk och tror att det är en viktig motpol till livet på mobilerna. 

- Det är mycket utseendefixering i sociala medier. Här respekterar vi varandra och man får se ut som man vill. När det inte handlar så mycket om utseende tror jag det blir lättare att se sitt egenvärde, säger Jakob.

Glädje och gemenskap 

För Sebastian, som också är konfaledare, är det viktigt att deras grupp känner gemenskap och har kul tillsammans. Han är själv inte troende, utan valde att konfirmera sig och bli konfaledare just för att alla är välkomna och får vara sig själva. 

Sebastian och Jakob är ledare för en grupp från Johannelund som fick åka till Tyskland under året. Då fick de chansen att ta extra mycket ansvar för konfirmanderna.

– Som konfaledare vill jag sprida glädje, kärlek och vänskap, säger Sebastian.

Och det verkar fungera. Tindra, som har gått på träffar med kyrkan hela året och som snart konfirmerar sig beskriver sin känsla. 

 – Man känner sig välkommen i kyrkan. Här får de en att känna sig bekväm, att vi är som ett lag, säger hon.

Var tveksamma - nu uppmuntrar de andra 

Felicia och Tindra erkänner att de var lite tveksamma till att konfirmera sig. Det var Tindras mamma som föreslog att de skulle göra det. När de fick höra att man fick resa iväg med gruppen blev de intresserade. Nu har de varit i England under året och fått många nya vänner.

– Det bästa med konfirmationen har varit alla nya vänner man träffat. Det här är något man bara gör en gång och det kommer jag att ha med mig livet ut, säger Felicia. 

Deras fördomar om att det skulle vara lugnt och tråkigt har motbevisats. Både Felicia och Tindra vittnar om ett år av roliga aktiviteter och sociala möten. 

– Mitt bästa minne är bussresorna till England, säger Tindra.

Till den som tvekar, precis som de själva gjorde, vill de säga:

–Testa! Även om du är osäker. Det är en bra gemenskap och många roliga stunder, säger de båda.

Om konfirmation

Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan.

Konfirmation betyder bekräftelse och konfirmation i Svenska kyrkan är en bekräftelse av både dopet och konfirmanden. Är du inte döpt så kan du bli det under konfirmandtiden.

Det finns många olika konfirmandgrupper att välja mellan i Linköping och du väljer själv den grupp som passar dig bäst, oavsett var du bor. 

Anmäl dig och läs mer om konfirmation och de olika grupperna på konfirmationlinkoping.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.