Care of Beds möter många som sover dåligt. Hawjn Othman, som driver Care of Beds-butiken i Linköping, vet att många kan komma till rätta med problemen genom att förändra saker i hemmet.
– Många gånger kan det vara sängen som är problemet. Det behöver inte vara problemet för alla som sover dåligt, men med rätt säng kan man komma långt, säger han.
Hos Care of Beds vill man att alla ska ligga bra i sängen och det finns det är par nyckellinjer att hålla koll på.
– Först och främst ska vi titta på axelpartiet. Det ska stå så rakt som möjligt och peka upp mot taket, säger Hawjn.
– Samma sak gäller höften, så rakt som möjligt och peka upp mot taket. Då blir ryggraden rak.
Sovrummet och sängen ska vara en lugn och avkopplande plats, tipsar Hawjn. Det gäller att varva ner ett par timmar inför sänggåendet genom att ägna sig åt något stillsamt.
– De vanligaste tecknen på att du sover dåligt är att du inte känner dig utvilad när du vaknar och att du känner sig stel i axlar och nacke, berättar Hawjn.
Orsaken bakom stelhet och värk kan med stor sannolikhet komma av fel säng.
– Det kan vara svårt att veta om man ska ha en hård eller mjuk säng. Hos oss får man alltid prova flera olika sängar och vi hjälper till med att se hur kroppen samspelar med sängen.
Sängen ska vara lagom bred och lång, och så mjuk att den inte ger tryck på leder, höfter, axlar och bröstkorg.
Är det vanligast att man sover på sidan?
– Det är vanligast. Sover du på rygg är det viktigt att tänka på att du får rätt stöd i svanken. Sover man på mage så tycker jag att man ska försöka vänja sig av med det, det är inte skonsamt för kroppen.
Om sängen är för mjuk blir belastningen på kroppen fel. Hawjn visar hur det kan se ut om sängen är för mjuk:
– Axelpartiet lutar lite bakåt och höften lite framåt. Det gör att man får en båge i mitten, och det är inte alls skonsamt för kroppen, säger han.
För en god natts sömn gäller det att se till att det är mörkt, tyst och svalt i rummet. Idealtemperaturen är 14–18 grader.
– Välj material som bomull till sängkläder. Det andas bra och hjälper till att transportera svett från sängen, då sover man bättre.
Prova att flytta klocka eller mobil, att ha dem i rummet kan öka stressen. Ligg inte heller sömnlös länge i sängen, kliv upp och satsa i stället på att göra något stillsamt för att sedan återvända till sängen när du känner sig sömnig.
– För vissa fungerar tyngdtäcket bra för att minska oron, tipsar Hawjn.
Regelbunden motion förstärker djupsömnen, men det är bra att undvika hård fysisk aktivitet ett par timmar innan det är läggdags, annars hinner inte stresshormonerna sjunka undan i tid. Se också till att få en daglig dos dagsljus och hoppa över kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
Vilket är det vanligaste felet man gör när man köper ny säng?
– Det vanligaste felet är att man inte provar tillräckligt många sängar. Man kanske har en uppfattning om vad man tror att man behöver men det behöver inte stämma, säger Hawjn och fortsätter:
– Man kanske går på sängens utseende eller köper en säng på kampanj eftersom den är billigare, men köper du fel säng blir det dyrt eftersom du antingen snart måste köpa ny säng eller leva kvar med beslutet på bekostnad av hälsan.