Annonssamarbete med Magnolia Begravning

Så vill allt fler östgötar ha sin begravning

I dag väljer allt fler människor borgerliga begravningar. Men samtidigt finns det många funderingar och tankar kring det här alternativet vid livets slut.

Josefine Sapire är en av dem som du möter när du gör ett besök på Magnolia Begravning.

Josefine Sapire är en av dem som du möter när du gör ett besök på Magnolia Begravning.

Foto: Magnolia Begravning

Native2022-11-30 15:34
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Josefine Sapire säger att det är viktigt att fundera kring hur man vill ha begravningen och att det finns många alternativ om man väljer att ha en borgerlig begravning.

Josefine Sapire, rådgivare, officiant och kontorschef på Magnolia Begravning, säger att det är många som blir positivt överraskade kring hur man arbetar vid borgerliga begravningar. 

– Det finns inga fasta ramar och det är inte baserat på religion. Istället handlar hela ceremonin om personen ifråga. Jag brukar säga att det är en stund där minnen, tankar och känslor får ta plats och där fokus läggs på det ljusa i livet snarare än på döden. En hyllning till livet helt enkelt, säger Josefine Sapire.

LÄS MER: Här kan du få mer information om borgerliga begravningar

Det finns många olika alternativ när det gäller avsked. Om man vill ha en borgerlig begravning kan det vara mer fritt än de mer traditionella alternativen.

 – Det kan vara allt från en enkel minnesstund i ett litet kapell till en avskedsfest hemma i trädgården. Egentligen kan man vara precis varsomhelst. Eller så väljer man att låta ceremonin följa ungefär samma ram som vid en begravningsgudstjänst och fyller den med eget innehåll, säger hon och fortsätter: 

– Vi har vår egen fantastiska ceremonilokal Magnoliasalen, i hjärtat av Norrköping, mitt i Strömparken. Vi får ofta höra hur den bidrar till personliga och vackra avsked. 

undefined
Om du väljer en borgerlig begravning kan du i princip välja den miljö som passar personen bäst - det kan exempelvis vara vid en sjö, i skogen eller i en trädgård.

Hon säger att det är viktigt att man väljer ett alternativ som passar just den personen som ska begravas – men att det samtidigt finns en hel del trender. De flesta handlar om vilken musik som människor väljer. 

– Trenderna styrs mångt och mycket av vad som ligger högt på Svensktoppen. Låtar man hört på radion som man fastnar för. ”Strövtåg i hembygden” och ”Jag och min far” var vanliga låtar för något år sedan. Nu hör vi ofta önskemål om låtar som ”Ser du månen där du är ikväll” och ”En säng av rosor”. Men sen är det fint att blanda in sådant som inte alls följer en trend, säger Josefine. 

LÄS MER: Här kan du se hur det ser ut i Magnoliasalen

Hur menar du då?

– Det kan vara lite härligt att få höra en låt som man kan le åt och känna att det verkligen påminner om den personen som man ska säga farväl till. Ett avsked kan vara sorgligt och kännas tungt, då kan det vara skönt att lätta på den tyngden och påminna om något som får en att le och minnas personen genom en oväntad låt.

undefined
"Våga vara personlig! Arrangera begravningen så att gästerna direkt känner igen den man tar farväl av", är ett av tipsen som Josefine Sapire delar med sig av.

Finns det någon låt som är mer vanlig än någon annan?

– Det är utan tvekan ”Håll mitt hjärta”. Den är nog en av tidernas mest spelade låtar vid begravning tätt följ av ”Utan dina andetag”.

Magnolia är tydliga med att borgerliga begravningar kan väljas av alla – oavsett om man väljer att tro på något eller inte.

– Absolut. En borgerlig begravning är en valmöjlighet för alla, oavsett om man tillhör ett trossamfund eller inte. 

Avslutningsvis - har du något råd som du vill dela med dig av? 

– Våga vara personlig! Arrangera begravningen så att gästerna direkt känner igen den man tar farväl av. Och är det svårt att komma på hur, så hjälper vi dig att hitta en väg som känns rätt. För mig är en begravning inte bara ett sista avsked, utan en hyllning till livet som levts.

undefined
Josefine Sapire är en av dem som du möter när du gör ett besök på Magnolia Begravning.
Josefine Sapire är officiant och har hållit i många begravningar. Hon säger att det är många låtar som är mer förekommande än andra.
Josefine Sapire är officiant och har hållit i många begravningar. Hon säger att det är många låtar som är mer förekommande än andra.
Om Magnolia Begravning

Magnolia finns till för alla som vill ha en borgerlig begravning – oavsett om du är med i något trossamfund eller ej.

När som helst i livet kan det vara bra att fylla i sitt Vita Arkiv, det kostar ingenting. 

Magnolia Begravning återfinns på Gamla Rådstugugatan 44 i Norrköping.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.