Annonssamarbete med Blomstertorget

”Ger både ro och ett trevligt sällskap”

Petter Wern på Blomstertorget hjälper gärna till att hitta rätt mat till dina fåglar.
Petter Wern på Blomstertorget hjälper gärna till att hitta rätt mat till dina fåglar.

Att bjuda in småfåglar på mat i din trädgård gynnar inte bara fågellivet, det skapar även en chans för dig att studera dem på nära håll, ger en trivsam samvaro och är underhållande att titta på.

Native 12 januari 2024 01:20
Detta är ett annonssamarbete.

Småfåglar behöver fett på vintern för att kunna äta upp sig och orka bygga bon, behålla sitt revir och så småningom reproducera. Men under större delen av vintern är marken täckt av snö och is, vilket begränsar möjligheten för dem att hitta föda. Som Sveriges största återförsäljare av Nelson Gardens fågelmat och fågelmatare har Blomstertorget i Linköping allt du behöver för att bjuda småfåglarna på en trevlig, och säker, måltid. 

— Vi kan hjälpa dig att hitta rätt mat och rätt matare efter just dina förutsättningar och förväntningar. Vissa fåglar föredrar till exempel att äta från marken medan andra hellre vänder sig till en hängande matare. Du kan därför behöva anpassa både mat och matplats efter vilken sorts fågel du önskar attrahera, förklarar Petter Wern på Blomstertorget.  

undefined
"Börja med att testa brett med olika sorters mat och matare och välj sedan det som passar dig och dina fåglar bäst", säger Petter.

Men hur bygger man då upp en bra matning? Det första rådet Petter ger är att börja i god tid – och att ha tålamod! Fåglarna behöver tid på sig att vänja sig vid att det finns mat hos dig. När några fåglar lärt sig att hitta till maten kommer du att börja känna igen dem och de kommer så småningom att attrahera fler matgäster och du får därmed fler besökare. 

— Det är även en bra idé att fundera över var du placerar fågelmaten. Du som har satt fågelmataren mitt på en kal gräsmatta har sannolikt färre matgäster än om du skulle placera mataren intill en större buske eller ett träd så att fåglarna snabbt kan ta skydd om rovdjur oväntat dyker upp, förklarar Petter. 

Vad vill du servera dina fåglar? Klicka här för Blomstertorgets meny! 

undefined
Under vintermånaderna kan småfåglar behöva en hjälpande hand för att hitta energirik föda.

Idag erbjuder Blomstertorget en mängd olika fågelmatare och holkar i olika storlekar och varianter. Matmässigt kan du välja mellan såväl fyllda kokosnötter och kottar som fröblandningar och mjölmask. Viktigt att poängtera är även att deras talgbollar är utan palmolja och det farliga plastnätet. 

— Skalade solrosfrön är alltid ett bra alternativ att erbjuda. Det går åt lite energi för fåglarna när de äter men de får mycket energi från fröna. Dessutom blir det inte högar med skalrester kvar i din trädgård. Ett uppskattat lyxalternativ är även att lägga russin i blöt innan du serverar dem till småfåglarna, säger Petter. 

Om du önskar göra en egen blandning så är skalade solrosfrön, jordnötter och hampfrön perfekt för villaområdet. 

— Att ha fåglar runtomkring sig ger både ro och ett trevligt sällskap. Jag uppmanar därför alla att våga prova på fågelmatning! Börja med att testa brett med olika sorters mat och matare och välj sedan det som passar dig och dina fåglar bäst, avslutar Petter. 

undefined
Vissa fåglar föredrar att äta från marken medan andra hellre vänder sig till en hängande matare.

Tänkbara matgäster vid matning med:
Solrosfrö
Stenknäck, Nötväcka, Gråsiska, Grönsiska, Grönfink, Domherre, Bergfink, Gråsparv, Pilfink, Talgoxe och Blåmes

Jordnötter
Nötväcka, Gråsiska och Grönsiska

Hampfrö
Grönfink, Domherre, Bofink, Bergfink, Gråsparv, Pilfink, Talgoxe, Blåmes, Entita och Talltita

Talgboll
Talgoxe, Blåmes, Nötskrika, Större Hackspett, Kungsfågel och Trädkrypare

Blomstertorget

Telefon: 013-13 92 42 
Mejl: info@blomstertorget.se  
Besöksadress: Fjärrvärmevägen 7, Linköping

www.blomstertorget.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.