Så skapar du en mysig uteplats

En inbjudande uteplats är något många drömmer om. Oavsett om drömmen innefattar en stor altan eller en mindre balkong så går det att hitta den där rätta känslan. Ordentlig mysfaktor behöver inte vara längre bort än några enkla knep.

Daniel Zetterlund arbetar som inredare och säljare på Mio, här tipsar han om hur du enkelt kan skapa en mysig uteplats.

Daniel Zetterlund arbetar som inredare och säljare på Mio, här tipsar han om hur du enkelt kan skapa en mysig uteplats.

Foto:

Native2020-04-17 08:40
Detta är ett annonssamarbete.

Med ganska enkla medel kan du skapa ett extrarum utomhus. En oas för dig själv och dina nära att spendera lata dagar på ihop. 

– Det vi ser att många gärna vill ha är innekänslan fast utomhus. Att man skapar ett rum som påminner mycket om hur vi inreder hemma, det ger en ombonad känsla. När årstiden tillåter flyttar man helt enkelt ut, säger Daniel Zetterlund, inredare och säljare på Mio i Linköping.

undefined
Med en skiljevägg kan du enkelt skärma av och skapa olika rum på uteplatsen.

Först och främst behöver man någonstans att sitta - här kan det vara bra att bestämma sig för hur uteplatsen ska användas och anpassa möbelgruppen därefter, men receptet för en inbjudande uteplats ligger främst i detaljerna. Kuddar, plädar, mattor och gärna lite växter och belysning höjer känslan rejält.

– En bra bas, i det här fallet möblerna, är viktig. Det är bra att utgå ifrån vad man själv gillar, då står sig möblerna länge och man kan enkelt förändra uteplatsens utseende från år till år genom att justera detaljer som ger en ny känsla, säger han och fortsätter:

– Lite på samma sätt som man tänker när man inreder i hemmet. Flera ljuspunkter gör mycket för myskänslan och med levande ljus i ljuslyktor kan man höja den känslan ännu mer, men där får man förstås vara försiktig, säger Daniel.

Ska man hålla samma stil ute som inne?

– Det får man göra lite som man vill, men det kan vara snyggt att hålla sig till samma stil. Att göra uteplatsen till en förlängning av hemmet, men viktigast är alltid att gå efter sitt eget tycke.

undefined
En behändig köksbänk gör att du inte ens behöver lämna uterummet.

En stor del av utbudet på Mio pekar åt det rustika hållet. Mycket går i naturnära färger som beigt och brunt, även om grått är fortsatt populärt. Och tygerna ska prata samma språk.

– Förut var det mycket sammet som gällde,  nu börjar det komma mycket linne. Det passar bra med de naturnära färgerna.

undefined
Hos Mio finns mycket platsväxter som passar bra både ute och inne.

Ockragult och gammelrosa har länge stått stadigt, och det verkar hänga kvar. Men man får gärna bryta av med något mönster i textilerna.

– Det har blivit väldigt populärt med djurmotiv på kuddar, det piggar upp och kan vara allt från leopardmönster till flamingos.

undefined
Med mönstrade textilier kan du skapa mer liv. Djurmotiv är trendigt i år.

Och när det kommer till hur man ska inreda med textilierna har Daniel en klar bild:

– Det ska inte vara så strikt, det får gärna vara lite slarvigt. Det ger ett mer levande och inbjudande intryck. 

undefined
Det får gärna vara lite slarvigt, filten behöver inte ligga perfekt.

Den röda tråden kan vara svår att få till, men det finns hjälp att få. Hos Mio erbjuder man en timmas kostnadsfri konsultation i butiken.

– Vi hjälper gärna till om man känner att man har svårt att få till det på sättet man önskar, säger Daniel Zetterlund.

När du handlar på Mio, antingen i butik eller på webben, har du alltid flera leveransmöjligheter. Allt ifrån att du själv hämtar dina varor i butik till att möblerna levereras. Dessutom lanserar man nu det nya konceptet Mio Drive-Thru, som innebär att man enkelt kan hämta upp sina varor utanför butiken.

Mönstrade textilier höjer mysfaktorn utomhus.
Mönstrade textilier höjer mysfaktorn utomhus.
En bra bas står sig länge

Matgrupper utomhus
Fundera kring vilken inredningsstil du tycket om samt hur många platser du behöver och välj därefter en passande utomhusmatgrupp. Mios trädgårdsgrupper kommer i flera olika utföranden, stilar och storlekar – så du kan hitta en som förgyller just din sommar.

Loungemöbler
På Mio hittar du soffgrupper till både trädgården, altanen och balkongen, som både är stilsäkra och högst komfortabla.

Karta: Mio Linköping
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.