Annonssamarbete med Linköpings Kommun

Man ångrar aldrig en god gärning

Under hela hennes uppväxt deltog Linda Rowleys pappa i en rad volontärarbeten och samhällsinsatser. Pappans engagemang gjorde att det blev en självklarhet för Linda att själv ge en hjälpande hand till sina medmänniskor.

"Vi är där för att ge av oss själva, skapa trygghet och uppleva saker gemensamt som ger minnen för livet", säger Linda Rowley.

"Vi är där för att ge av oss själva, skapa trygghet och uppleva saker gemensamt som ger minnen för livet", säger Linda Rowley.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2023-10-02 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Idag är Linda arbetskonsulent på ett program som stöttar de som hamnat utanför arbetsmarknaden, men utöver detta har hon ytterligare ett avgörande uppdrag: att vara kontaktfamilj.

— Jag har så mycket att ge och ville kunna ge mer än jag gjorde, berättar Linda. 

Som kontaktfamilj tar man emot ett barn som av olika anledningar kan behöva extra socialt stöd en eller flera helger i månaden. Detta kan till exempel bero på att barnet i fråga behöver miljöombyte eller fler trygga vuxna i sitt liv. 

— Vår vardag påverkas endast positivt av detta! Vi har en planering för de helger barnet kommer till oss och vi hittar på allt ifrån besök på badhus och aktiviteter ute i friska luften till kalas och att göra utflykter tillsammans med andra familjer. Allt handlar om att skapa upplevelser som barnet mår bra av och som de kanske inte varit med om tidigare. Jag tror det är bra för barn att få en chans att uppleva olika miljöer och prova på nya saker. Men med det sagt behöver detta inte innebära kostsamma och flashiga aktiviteter, förklarar Linda och fortsätter: 

— Vi är där för att ge av oss själva, skapa trygghet och uppleva saker gemensamt som ger minnen för livet. Vi kallar oss för ha-kul-familjen och försöker att inte vara strikta och fyrkantiga. I stället ger vi oss in i leken och jag kan när som helst bli häxan med den speciella rösten, något som verkligen uppskattas av barnen, skrattar Linda. 

Här kan du läsa mer om hur det är att vara familjehem eller kontaktfamilj

På frågan om vad som är det bästa med uppdraget som kontaktfamilj är Lindas svar självklart – att se hur barnen utvecklas, känner sig trygga och litar på de människor som de befinner sig med.

— När lek uppstår och att få se barnen vara barn igen, så att det bara lyser i deras ögon. Det är en obeskrivlig känsla att veta att vi varit en del av att de får känna så. 

Ett av många tillfällen då Linda upplevde detta var under jul och nyår för ett par år sedan, då Linda fick en förfrågan om att ta emot ett barn på heltid under ledigheterna. Barnet i fråga var några år äldre än Lindas egen dotter och tillsammans hittade de på en hel del bus, bland annat att smyga upp på natten och öppna julklappar. Linda ler när hon tänker tillbaka på den tiden. 

— Vi firade jul och nyår tillsammans, lekte lekar, såg raketer och åt festliga måltider. Tillsammans med hela familjen hade vi även Harry Potter-maraton. Min dotter pratar fortfarande om dessa dagar. Under högtiderna och dagarna däremellan var vårt hem det här barnets trygga plats och vi skapade minnen som vi alla aldrig kommer att glömma. 

Vill du göra en intresseanmälan? Klicka här! 

Men det finns fortfarande många barn som behöver hjälp. Det behövs fler familjer som kan ställa upp på helger så som Linda gör, men också familjer som kan ta emot barn på heltid vilket kallas för familjehem. Till den som funderar på att engagera sig hälsar Linda att det inte finns något att vara rädd för eller nervös över. 

— Du har hela tiden din egen handläggare och barnets handläggare i ryggen och får på så sätt ett otroligt bra stöd och någon att bolla tankar och frågor med. De är duktiga och erfarna. Tillsammans bildar ni ett team runt barnet och samarbetar för hens välmående, bland annat genom att göra ett kontrakt över hur mycket tid och hur stor omfattning just ditt uppdrag innebär, berättar Linda. 

Många som går i tankar om att bli kontaktfamilj funderar på om de har tillräckligt med tid för uppdraget. 

— Man gör uppdraget till en del av sin vardag, precis som man gör med andra sker. Det du behöver är en plats i ditt hem och hjärterum, allt annat löser sig. Sedan är det klart att det kan vara en utmaning när vardagen kanske avbryts av en akut händelse eller att barnet inte vill göra det som är planerat, men så är det med alla barn! Oavsett egna eller inte, menar Linda. 

Hon fortsätter: 

— Att bli kontaktfamilj är ett utav det viktigaste och bästa beslut vi tagit! 

DU behövs!

För de som vill veta mer om eller är intresserade av att bli familjehem eller kontaktfamilj erbjuder Frivilligcentrum digitala informationsträffar där de går igenom hur uppdragen och behovet ser ut, vad som förväntas av familjerna samt svarar på frågor. 

Anmäl dig till en informationsträff här! 

Mer information

Kontakta Frivilligcentrum på: 
E-post: Frivilligcentrum@linkoping.se 
Sara Düring: 013/206895
Andreas Thander: 013/262547

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.