Annonssamarbete med Länsförsäkringar Östgöta

Så får du maximal pension som egenföretagare!

Är du mitt uppe i karriären eller har du precis startat ditt eget företag? Endast tanken på att gå i pension kan då upplevas långt bort, men oavsett var du befinner dig bör pensionen vara en del av ditt arbetsliv redan idag. Varje år och varje krona räknas. Här är fem tips till dig som driver eget företag.

— Vi rekommenderar företagare att, om man har möjlighet, ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt, säger Anna Sahlman, tjänstepensionsrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta.

— Vi rekommenderar företagare att, om man har möjlighet, ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt, säger Anna Sahlman, tjänstepensionsrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta.

Foto: Öst Media

Native2022-06-15 08:11
Detta är ett annonssamarbete.

Du som arbetsgivare har möjlighet att göra din egen och dina anställdas framtid tryggare. Den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren kallas för tjänstepension. Hela 9 av 10 anställda har tjänstepension idag, men bara företag som ingår i ett kollektivavtal är skyldiga att betala in sådan. Därför är tjänstepensionen, utöver lönen såklart, en av de viktigaste förmånerna för anställda. Som egenföretagare ansvarar du själv för din framtida pension. 

— Tjänstepension är en form av uppskjuten lön som vi ska leva av i framtiden. Idag finns det inte samma möjlighet att pensionsspara privat som det gjorde förr. Eftersom vi lever allt längre tenderar den allmänna pensionen att bli lägre, då det måste räcka under en längre period. Därför är en anställd väldigt beroende av de förmåner de får genom sin anställning gällande tjänstepension. Som egenföretagare har du ingen trygghet automatiskt utan måste tänka på detta själv, berättar Anna Sahlman, tjänstepensionsrådgivare på Länsförsäkringar Östgöta.  

Balans mellan lön, utdelning och pension

Som företagare har man sitt kapital i bolaget och lönen är det som blir pensionsgrundande för den allmänna pensionen. Det är därför extra viktigt för företagare att ta ut en rimlig nivå på lön och inte spara för mycket kapital i bolaget. 

— Vi rekommenderar företagare att, om man har möjlighet, ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt. Ett annat sätt att ta ut pengar på är genom utdelning. Då är det viktigt att se till att ha en bra balans mellan löneuttag, utdelning och tjänstepension, dels för att skatteoptimera och dels utifall något skulle hända i framtiden. Det huvudsakliga är att inte använda sitt bolag för sparande och planera att använda det som sin pensionsförsäkring, menar Anna. 

Skyddar dig som egenföretagare

Att pensionsspara innebär inte bara att trygga sin framtida inkomst, utan skyddar dig som egenföretagare om du skulle bli långvarigt sjukskriven och inte längre har möjlighet att arbeta och fortsätta att spara ditt kapital i bolaget. Försäkringsbolaget betalar då in den premie som du tecknat dig för och kan på så sätt garantera din framtida pension. 

— Ingen kan veta idag vad ditt bolag är värt när det är dags att gå i pension, så att sälja företaget när det är dags att gå i pension och räkna med att det räcker skapar en oerhörd otrygghet. Det kan uppstå situationer som förändrar värdet väldigt kraftfullt. Har man då sparat ett stort kapital i bolaget för att leva på i framtiden får det väldigt tråkiga konsekvenser. Genom att pensionsspara får du en trygghet i den ovissa framtiden, berättar Anna. 

Det är inte så svårt som man tror 

— Att pensionsspara kan upplevas såväl tråkigt som komplicerat, men det behöver inte vara så. Det är där vi som tjänstepensionsrådgivare kliver in för att räta ut alla frågetecken: vad händer om jag blir sjuk eller är med om en olycka? Vad händer när jag får glädjen att gå i pension? Hur ser min pension ut egentligen? Hur ska jag tänka när jag placerar mitt pensionskapital? Alla frågor är viktiga. Tillsammans kan vi skapa en överblick genom att samla ditt pensionskapital hos oss, säger Anna. 

5 saker att tänka på för dig som företagare: 

✔️ Skatteoptimera genom att ha balans mellan löneuttag, utdelning och tjänstepension. 

✔️ Säkerställ att du har tjänstepension 

✔️ Se inte ditt bolag som en pensionsförsäkring

✔️ Skaffa dig en tydlig överblick över din pension och hur den är placerad tillsammans med en tjänstpensionsrådgivare

✔️ Se över ditt försäkringsskydd

Länsförsäkringar Östgöta

Länsförsäkringar Östgöta har företagsbank, försäkringar och pensionslösningar för företag och privatpersoner enkelt samlade på ett ställe. Kontakta Länsförsäkringar Östgöta på: 

Telefon: 013-29 00 00 
Mejl: info@lfostgota.se 

Karta: Länsförsäkringar Östgöta
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.