Den omsorgsfullt utsmyckade stugan i Dalarna, mer känd som Carl Larsson-gården, är den plats dit Carl och Karin Larsson bosatte sig när de flyttade hem till Sverige år 1888 efter flera år utomlands. Gården utvecklades till att bli ett konstprojekt med inredning, färgsättning, detaljer och personlig arkitektur. Idag är det ett av världens mest kända hem och gården har inspirerat till en uppsjö nya verk. Ett av dem ullfilten Karin, framtagen av textilformgivaren Kerstin Landström.
– Mina ullfiltar är inspirerade av vårt svenska kulturarv och historia, som till exempel gamla tapeter, schablonmålningar och dräktdetaljer. Men även vackra platser, byggnader och miljöer inspirerar mig. I filten Uppsala är det Domkyrkan och Fyrisån som stått för inspirationen och i Visbyfilten är det Visby ringmur, de gamla packhusen, rosorna och havet som bidragit till inspirationen.
– Jag hade tänkt länge på en filt inspirerad av Karin Larssons textilier och formgivning, kanske som ett samarbete med Carl Larsson-gården, berättar Kerstin och fortsätter:
– Sedan hörde de själva av sig till mig och samarbetet blev till verklighet! Det som följde i framtagningen av filten var en kreativ process med design, färg- och formgivning.
Ytterligare verk med ursprung och inspiration från Carl Larsson-gården är boken Ett Hem skriven av Elsa Billgren och Ulrika Ewerman som släpptes under våren 2023. Den ger en inblick i både Carl och Karins liv och med ett inredningsperspektiv får deras historia, stil och känsla hemma komma till liv i syfte att också hjälpa läsaren att själv skapa en liknande känsla i det egna hemmet.
– Det är en harmonisk plats, stämningen är inbjudande och detaljerna är vackra med dukar, draperier, bårder och textilier, säger Kerstin.
– Färgsättningen är mjuk och tilltalande. Engelskt röd, grön och gräddiga toner. Snickerier, konst och växter gifter ihop sig och resultatet blir en fröjd för både ögat och själen.
Kerstin har lång erfarenhet som formgivare och utbildade sig inom vävnad och sömnad för snart 40 år sedan. Hon brinner för skapandet, att få arbeta med händerna och successivt se något ta form.
– Jag har alltid tyckt mycket om att rita. Olika mönster och former inspirerar mig och det går att överföra till textiler. Jag har tidigare vävt mattor och dukar, tryckt tyger med egna mönster till både kläder, kuddar och grytlappar – ja en hel rad grejer, berättar hon och fortsätter:
– Det är kul när det som finns runt omkring en får ett nytt sammanhang. Jag bygger ihop mina mönster med motiv som kommer från allt möjligt, det kan vara landmärken, natur eller arkitektur. Men just nu är det bara ullfiltar jag jobbar med.
Varför tror du att Karin-filten blivit så omtyckt?
– Berättelsen som filten bär på gör att kopplingen blir stark till platsen den är inspirerade av. Karin-filten går bra överallt och passar ihop med mycket. Den är inte heller årstids- eller högtidsbunden och kan vara med länge. God kvalitet och bra hantverk är tidlöst, avslutar Kerstin.
Vill du köpa en Karin-filt? Du hittar den HÄR.
5 tips - Så skapar du ett mjukare hem
1. Textilier.
Använd olika texturer och tjocklekar. Dukar, broderier, ett fårskinn, en ullpläd. Mixa och matcha, gärna lager på lager för extra effekt.
2. Trä.
Trä är ett varmt material. Ett runt, välslipat träbord ger en hemtrevlig och inbjudande känsla. Även mindre trädetaljer ger en mjukare känsla.
3. Blanda gammalt och nytt.
Charmen med gamla saker är att de bär på både historia och stil. Ge nytt liv åt en loppisfyndad möbel och mixa det gamla med det nya.
4. Belysning.
Varm belysning är att föredra för att rummet ska upplevas både mysigare och behagligare. Välj flera ljuskällor – mellan fyra och åtta stycken brukar vara bra. Sänk istället ljusstyrkan på en del och placera på olika nivåer i rummet. Levande ljus ger också en härlig mys-boost. Här hittar du en ljuslykta perfekt för mysbelysning.
5. Runda former.
Undvik för kantiga mattor, bord och andra stora fyrkantiga möbler. Tänk mer åt det böljande och runda hållet. Det gäller också för lampor, krukor och annan inredning.