Här kan du läsa mer om Östergötlands museum!
Vikingaliv hos Halvdan & Meia är en lekutställning för de yngre barnen. Här får ni följa med på en resa tillbaka till vikingatiden. Hur bodde vikingarna? Vad åt de och vilka gudar trodde de på?
–Vikingatiden började i slutet av 700-talet och varade i ungefär 250 år. Namnet kommer från de båtfärder som gjordes till andra länder för att både handla och plundra. Men det var inte alla som åkte iväg, de flesta levde ett vanligt liv som bönder, säger Caroline Morgansdotter Blomsten, museipedagog på Östergötlands museum.
Östgötsk vikingakarta
I utställningens vikingaby finns sex stugor, bland annat hövdingahus, smedja och ladugård. Alla husen är öppna för lek och andra aktiviteter. I anslutning finns även ett vikingaskepp och en runsten. Barn som gillar att klä ut sig är välkomna att låna vikingainspirerade kläder och rekvisita på plats.
–I samband med utställningen har vi också tagit fram en karta som samlar många av de platser i Östergötland där det finns lämningar från vikingatiden. Den som vill kan ta med sig en karta hem för att på egen hand upptäcka länet i vikingarnas fotspår! säger Caroline Morgansdotter Blomsten.
Vikingaliv hos Halvdan & Meia bygger på böckerna om Halvdan Viking, skrivna av Martin Widmark och med illustrationer av Mats Vänehem. Utställningen – en vandringsutställning skapad av Barnutställningar.nu – finns i Teschsviten på Östergötlands museum 12 april–10 augusti 2025.
Många lovaktiviteter
Som vanligt i lovtider har Östergötlands museum extra mycket aktiviteter för barn och barnfamiljer på programmet. Det blir exempelvis äggmålning med konservator Johanna Palm-Avis, som samtidigt berättar om påskens traditioner, och påsktema på drop in-skapandet i museets Ateljé Rut.
Tisdagen den 15 april hålls Krogsfallsgården i Linköpings trädgårdsföreningen öppen för nåltovning av påskdekorationer i ull, och samma dag visas även familjefilmen Pettson & Findus – Roligheter i Wallenbergsalen på museet.
– Båda de evenemangen har fri entré. Vi vill alltid kunna erbjuda någon eller några gratisaktiviteter på loven, så att inte ekonomin ska hindra en barnfamilj från att komma till oss, säger verksamhetsutvecklare Carola Sandgrim.
Viljans värld är öppen
Under lovet ges tre familjevisningar av museets mest kända arkeologiska fynd; den unika och välbevarade stenåldersgraven Bergsgraven, som hittades i Linköping på 1950-talet. Det blir även en familjevisning i konstutställningen Verkligheter och en specialvisning där folktro och spökhistorier visar vägen i den kulturhistoriska utställningen Vägen hit.
Utöver alla programaktiviteter finns ett djurbingo som familjer kan genomföra på egen hand på museet. Den fasta lekutställningen Viljans värld är också alltid öppen när museet har öppet. Här finns exempelvis en rutschkana, en trädkoja, en grotta och mängder av små skatter att upptäcka – vätten Viljan som bor där samlar nämligen på det mesta. I anslutning till Viljans värld och Ateljé Rut finns matsäcksrum, amningsrum och toalett med skötbord.
Självklart har också museets egen restaurang och café Charles Emils laddat upp med mat och fika för påsklovslediga. Välkommen att fira påsklov på Östergötlands museum!
Läs mer om alla programpunkter på ostergotlandsmuseum.se/aktiviteter.