Annonssamarbete med Svensk fastighetsförmedling

Därför är specialister på bostadsmarknaden viktigare än någonsin

Räntor, prisfall och en sjunkande bostadsmarknad har tagit en stor plats i de senare årens samtal. Många har väntat ut marknaden under en längre tid, vissa i flera år, och nu börjar frågorna ställas: Hur länge kan man egentligen avvakta och finns det någon vändning i sikte?

Foto: Svensk Fastighetsförmedling, Linköping

Native2024-06-10 09:30
Detta är ett annonssamarbete.

Maja Eskilsson Andersson är fastighetsmäklare med inriktning på bostadsrätter och arbetar idag på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping. Hon menar att marknaden som helhet har börjat att landa i det nya normala, och att det finns en del faktorer som är viktiga att ha i åtanke för att göra trygga affärer på den marknad som råder. 

— Det är viktigt att förstå att marknadsläget inte är någon återgång till det som varit utan i stället ett nytt sätt att förhålla sig till bostadsaffärer. Det är även till fördel att säkerställa att man har tiden på sin sida och att välja en mäklare som förstår målgruppen, säger Maja. 

undefined
"Det finns egentligen ingen dålig eller bra marknad, allt handlar om kundens behov och sättet att hantera detta", säger Maja Eskilsson Andersson.

Letar du efter en ny bostad? Se hela utbudet här!

Utbudet av bostäder ökar naturligt denna tid på året och i år är totalutbudet redan markant högre än tidigare och toppar det högsta någonsin. Därav finns det just nu ett stort urval av objekt för köpare att välja mellan samtidigt som det höga ränteläget och den minskade konsumtionskraften har skapat ett mindre underlag av potentiella spekulanter. 

Givet detta är det naturligtvis viktigt att inte utgå från hur marknaden har fungerat de senaste tjugo åren där man köper först och säljer sen. Det kan vara direkt avgörande att göra tvärtom för att få möjlighet att köpa nytt och här är rådgivning med mäklare och bank av största vikt, beroende på hur man ska finansiera köpet.

Maja Eskilsson Andersson

Fastighetsmäklare

Amanda Edlund, även hon mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping, fyller i: 

— I allt större utsträckning blir fastighetsmäklarens roll viktig även i köpet då man ofta genomför bostadsaffären i flera led. Man kan och bör inte luta sig på att den egna bostaden har ett visst värde och vår rekommendation blir således att sälja först för att bli köpstark men också för att göra en tryggare affär. 

Vill du veta mer? Klicka här! 

undefined
Utbudet av bostäder är just nu högre än någonsin.

På den rådande marknaden erbjuds många köplägen och har man då sålt sitt eget så är man en starkare aktör när man ska köpa sin nya bostad. 

— Det är viktigt att tänka på totalaffären. Har mitt boende tappat i pris i relation till när jag köpte så har övriga bostäder på marknaden även gått ner. Så länge man arbetar med experter med kunskap och engagemang som kan hjälpa kunden att köpa och sälja på samma marknad så behöver det inte finnas anledning till oro, menar Amanda.

undefined
"I allt större utsträckning blir fastighetsmäklaren roll viktig även i köpet", säger Amanda Edlund.

Om du överväger att sälja din bostad kan det vara en bra idé att använda sig av tjänsten Aktiv Matchning som Svensk Fastighetsförmedling erbjuder. Genom ett omfattande kundregister matchar mäklarna din bostad med intresserade spekulanter. Detta sker utan den vanliga tidspressen, så du som säljare kan agera på ”säljarens marknad”. 

— Vi har under många år jobbat på detta sätt, även på en marknad som kanske inte krävde lika mycket som den gör idag. Genom detta ger vi våra kunder ett försprång på en komplicerad marknad, berättar Amanda. 

Läs mer om Aktiv Matchning här!

undefined
Maja menar att marknaden har börjat att landa i det nya normala och att det finns stor chans att just din nästa drömbostad finns inom räckhåll.

Det gemensamma rådet från båda fastighetsmäklarna är att våga sätta planer i verket och ta hjälp av experter. 

— Det finns egentligen ingen dålig eller bra marknad, allt handlar om kundens behov och sättet att hantera detta. Man flyttar till något utifrån sina möjligheter och givet vårens stora utbud finns det gott om drömbostäder därute, avslutar Maja.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.