Annonssamarbete med Malmbergs Ur-Optik-Linser

Optikern: ”Det är inte för intet man säger att ögat är själens spegel”

  — Med avancerade instrument och noggrant utförda undersökningar kan vi idag ta reda på alltifrån om du har ett brytningsfel till diabetesförändringar, berättar Lena Malmberg.
— Med avancerade instrument och noggrant utförda undersökningar kan vi idag ta reda på alltifrån om du har ett brytningsfel till diabetesförändringar, berättar Lena Malmberg.

Har du tröttnat på att använda linser och glasögon? Eller vill veta hur dina ögon mår, egentligen? Malmbergs Ur & Optik har sedan 1930-talet hjälp sina kunder att se bra ut, i dubbel bemärkelse.

Native 24 januari 2022 09:23
Detta är ett annonssamarbete.

Idag är det den tredje generationen som driver familjeföretaget Malmbergs Ur & Optik, de tre systrarna Lena, Sofia och Martina. 

— Medan andra säljer det bästa de har, säljer vi det bästa som finns. Vårt mål är att hjälpa våra kunder på bästa sätt, berättar Lena Malmberg som är legitimerad optiker. 

Ett av dessa sätt är att kunna erbjuda sina kunder ett alternativ till laseroperation, men som ändå gör att du får skarp syn utan att använda glasögon eller linser. Personer med mild till moderat närsynthet och brytningsfel kan med hjälp av så kallade nattlinser omforma hornhinnans yttre lager och på så sätt göra att synen blir skarp och tydlig under hela dagen. 

undefined
— Med avancerade instrument och noggrant utförda undersökningar kan vi idag ta reda på alltifrån om du har ett brytningsfel till diabetesförändringar, berättar Lena Malmberg.

— Nattlinser gör att du kan se skarpt under dagtid utan korrektion. De omformar det yttersta cellagret på hornhinnan under natten, vilket gör att du slipper glasögon eller linser dagtid, berättar Lena och fortsätter:

— Dessutom har den som effekt att om man fångar upp de unga som är förstagångsnärsynta kan man halvera kurvan för utveckling av väldigt stark närsynthet.  

Att skaffa nattlinser är varken svårt, smärtsamt eller komplicerat. Med hjälp av en kontroll och mätning av ögonen tillverkas det sedan en speciell lins just efter dina ögon. Med andra ord är linsen behaglig redan från början. Tillsammans med en optiker provar du sedan linsen, går hem och sover en natt och kommer sedan tillbaka dagen efter för att se effekten av linsen. 

— Efter endast en natt kan linsen ha korrigerat en stor del av närsyntheten, men det kan ta cirka fjorton dagar innan kunden ser hundra procent utan glasögon och linser. Du använder sedan samma nattlinser i ett års tid och kommer på kontroller för att se så allt fungerar som det ska. Denna typ av linser har samma effekt som om du gör en laseroperation, men är reversibel. Slutar du med linserna går ögat tillbaka till den synskärpa det hade innan, menar Lena.  

undefined
På Malmbergs Ur & Optik kan du både få hjälp med att upptäcka ögonsjukdomar i tid och att få skarp syn utan laseroperation, med så kallade nattlinser.

Det är även viktigt att veta hur sina ögon egentligen mår – något som är lättare sagt än gjort att reda på själv. 

— Det är inte för intet att man säger att ögat är själens spegel. Med avancerade instrument och noggrant utförda undersökningar kan vi idag ta reda på alltifrån om du har ett brytningsfel till diabetesförändringar så som högt kolesterol. Om man i tid upptäcker förändringar får man en större möjlighet till att lyckas med sina insatser, säger Lena. 

Utöver den vanliga synundersökningen där man kontrollerar syn, tryck och skärpa erbjuder Malmbergs Optik något som heter synhälsoundersökning. Detta innebär en mer omfattande undersökning av ögat där man genomför en synundersökning, synfältsscreening och ögonbottenfotografering. Screeningen gör man för att se att alla synceller på näthinnan är välfungerande och att man inte har en blind fläck. 

— Att ha en blind fläck är något man oftast inte är medveten om men som är viktig att bli medveten om, till exempel när man är ute i trafiken. Med ögonbottenfotografering fotar vi i stället näthinnan och kan med hjälp av bilderna se om det till exempel finns början till förändring i gula fläcken, berättar Lena. 

undefined
— Medan andra säljer det bästa de har, säljer vi det bästa som finns, säger Lena Malmberg.

Många ögonsjukdomar är ärftliga. Är man medveten om att de finns i familjen är det därför att rekommendera att göra regelbundna synhälsoundersökningar ungefär vartannat till vart tredje år. På så sätt bygger man upp en journal som går att gå tillbaka till för att se hur en eventuell förändring kan te sig, och på vis även på bästa sätt kunna göra insatser för att stoppa sjukdomsförloppet.

— På många sätt kan man se en synhälsoundersökning som en förebyggande åtgärd då man kan upptäcka eventuella förändringar innan man själv känner av dem. I samband med denna undersökning får man ett skriftligt utlåtande av en legitimerad ögonläkare som undersökt de bilder som tagits av ögonen, säger Lena. 

Vill du veta mer om synundersökningar eller boka en tid? Klicka här! 

Malmbergs Ur & Optik

Adress: 
Nygatan 21, Linköping

Mejl:
kliniken@malmbergsuroptik.se 

Telefonnummer: 
013 – 31 31 60

Öppettider

Måndag – fredag: 9.00 - 18.00

Lördag: 10.00 - 15.00

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.