Med smak av framtidens hållbarhet

Vad som började som ett smakprov har nu mynnat ut i en storslagen satsning för framtiden. På Ica Maxi Tornby i Linköping är de i full gång med att bygga upp det växthus som butiken kommer kunna odla sina egna kryddor och sallader i.

På Ica Maxi Tornby pågår just nu ett omfattande projekt: byggnationen av det växthus butiken kommer kunnda odla egna kryddor och sallader i. 
Från vänster: Eric, affärsutvecklare. Johan, butikschef.

På Ica Maxi Tornby pågår just nu ett omfattande projekt: byggnationen av det växthus butiken kommer kunnda odla egna kryddor och sallader i. Från vänster: Eric, affärsutvecklare. Johan, butikschef.

Foto: Öst Media

Native2021-04-26 09:43
Detta är ett annonssamarbete.

— Vår satsning ligger helt rätt i tiden, det här är en del av framtiden. Vi har aldrig varit rädda för att satsa på något nytt och ligga i framkant. Nu kommer vi kunna tillföra något både till butiken och omvärlden – vi odlar till försäljning men gör det på ett hållbart sätt, berättar Tomas Lundvall, Ica-handlare på Ica Maxi Tornby. 

Men hur kommer detta egentligen att gå till? 
Swegreen är det företag som ligger bakom byggnationen av växthuset. De har tagit fram en automatiserad odlingslösning med en digital kontrollerad övervakning genom sensorer, kameror och en digital plattform för styrning. På detta sätt kan de se till så allt i växthuset fungerar som det ska och samtidigt ge instruktioner och råd till hur medarbetarna på Ica Maxi kan få fram de bästa grödorna. 

— På detta sätt kan vi hjälpa butiken att förse sina kunder med hyperlokalt producerad färsk mat, närmare än så här går det knappast att komma kunden, berättar Andreas Dahlin, VD på Swegreen. 

undefined
Med en automatiserad odlingslösning och digital övervakning kommer personalen på Ica Maxi kunna sköta sin odling, från frö till färdig planta.

— Detta har varit en lång process då det ännu inte finns något växthus som är som vårt. Det är helt framtaget efter oss och vi sätter standarden för hur det kan se ut i framtiden. Det har varit mycket fokus på utveckling för att få det så bra som möjligt, där Swegreen haft den tekniska expertisen gällande odlingen och vi har tillfört kundupplevelsen till ekvationen. Våra kunder kommer få se hela processen, från frö till färdig planta, berättar Johan Vanselius, butikschef Ica Maxi Tornby. 

Tomas Lundvall fortsätter: 

— Vi kommer att kunna odla i ett klimat där luftfuktighet, temperatur och vind är ideala för våra växter. Vi kommer att odla cirka 450 plantor per dag, varje dag, där det endast går åt 1,3 liter vatten per kilo grönsak. Detta resulterar i upp till 99% lägre vattenåtgång än att odla utomhus i jord. 

undefined
— Vi kommer att kunna odla i ett klimat där luftfuktighet, temperatur och vind är ideala för våra växter, berättar Tomas Lundvall.

Det är ett omfattande projekt som pågår i butiken. Varför har ni valt att göra denna satsning?
Tomas och Johan är överens om att det varit värt den långa processen och det hårda arbete som ligger bakom att driva ett projekt som detta. Vetskapen om vad växthuset i slutändan kommer kunna bidra med är vad som drivit dem framåt. 

— Vi har gemensamt ungefär 50 år inom branschen och ingen av oss har någonsin smakat något så gott som den basilika vi fick prova från ett liknande växthus. Doften, konsistensen och smaken – det var som om vi var i Italien! Vetskapen om att det vi odlar här kommer minska vårt klimatavtryck avsevärt gör bara att det smakar ännu bättre. I vanliga fall transporteras grönsaker i snitt cirka 300 mil, våra transporteras för första gången när de får följa med våra kunder hem, berättar Johan. 

De kryddor och sallader som odlas i butikens växthus kommer inte bara att säljas i butiken, utan även användas i butikens interna produktion. Cateringmat, deras egen pesto, smörgåsar och sallader kommer alla att bestå av butikens alldeles egna kryddor och grönsaker. 

— Det här är ingen uppvisnings-grej vi gör. Vi vill hitta en lösning där vi i stort sett kan odla hundra procent av vårt utbud. Vi får en mer hållbar odling och bättre grönsaker som både är godare och nyttigare. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra till att tänka om, får vi detta arbetssätt att sprida så får vi en bättre miljömässig effekt, menar Tomas. 

undefined
På Ica Maxi Tornby pågår just nu ett omfattande projekt: byggnationen av det växthus butiken kommer kunnda odla egna kryddor och sallader i. Från vänster: Eric, affärsutvecklare. Johan, butikschef.

Vad är det som händer just nu och vad är nästa steg? 
Byggnationen av växthusets skal är i princip färdigt – något som skett bakom stänga draperier. Snart kommer kunderna få en glimt av vad som komma skall. 

— Många frågar om det verkligen kan vara så här lätt och samtidigt bli så bra? Och det kan det! Vi planerar att göra detta i lång tid framöver och vi vill att alla ska förstå storheten i detta. Vi vill sprida detta sätt att odla på och inte vara unika med det. Den 17 maj sås de första fröna för framtiden, berättar Johan. 

Swegreen är det företag som ligger bakom byggnationen av växthuset.
Swegreen är det företag som ligger bakom byggnationen av växthuset.
Ica Maxi Tornby

Telefon: 
013-36 47 00

Mejl: 
kundkontakt.linkoping@maxi.ica.se

Adress: 
Västra Svedengatan 12
58273 Linköping

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.