Annonssamarbete med Socialdemokraterna

”Man kan inte skylla kriminalitet på fattigdom”

Åren som sjuksköterska gjorde det uppenbart för Kristina Edlund (S) att vi alla kommer behöva samhällets stöd någon gång. Idag är hon gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping och vill se tuffare tag mot gängen.

Kristina Edlund (S) presenterar prioriterade frågor.

Kristina Edlund (S) presenterar prioriterade frågor.

Foto: Socialdemokraterna

Native2022-06-29 12:05
Detta är ett annonssamarbete.

Det finns två sidor av Linköping, konstaterar Kristina Edlund (S). Å ena sidan har vi det stora universitetet, ett välmående näringsliv och allmänt hög utbildningsnivå. Samtidigt är segregationen kraftig med stadsdelar där det finns öppen droghandel och konflikter som gått så långt att människor skjutits ihjäl.

– När jag är ute är det också tydligt hur svårt det är att använda sig av svenska för att kunna kommunicera i vissa stadsdelar, konstaterar hon.

Sedan valförlusten 2018 har Socialdemokraterna omprövat mycket av sin politik. Asylsökande ska inte kunna bosätta sig i Skäggetorp, Ryd och Berga. Kommunen ska införa språkkrav i skola och äldreomsorg, samt sätta upp övervakningskameror på brottsutsatta platser, anser de. Kristina Edlund vill även se fler kontroller för att upptäcka fusk inom bidragssystemen.  

– Det handlar inte om att peka ut människor, utan om att vi måste få lite ordning och reda. Vi kan inte acceptera att det finns parallella samhällen med egna lagar och regler. Jag är kritisk till att SD fått ha den här arenan för sig själva så lång tid, säger hon.

I nationell media har Kristina Edlund varit ute och krävt lokala polisstationer i olika stadsdelar, något hon anser är nödvändigt för att öka tryggheten och få människor att våga vittna. Det räcker dock inte med tuffa tag, poängterar hon.

– Vi måste nå fler barn när de är små, och jag vill att polisen börjar dela kontor med socialsekreterare för att fånga upp unga på väg in i kriminalitet.

Som exempel nämner hon Södertälje kommun, där polis och socialsekreterare jobbar i samma lokaler. Kristina Edlund tycker också det pratas för lite om föräldraansvaret. Hon vill se en obligatorisk föräldrautbildning för nyanlända.

– Jag köper inte att kriminalitet enbart skulle bero på fattigdom. Det finns många trångbodda föräldrar som har ont om pengar, men ändå lyckas uppfostra sina barn till goda samhällsmedborgare.  
 

Prioriterade frågor

Socialdemokraterna i Linköpings prioriterade frågor:

  • Samlad offensiv mot våld och segregation
  • Ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen
  • Ordning och studiero i Linköpings skolor
  • En rättvis klimatomställning för hela Linköping
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.