Annonssamarbete med Ocean Robotics International

”Linköping är Sveriges undervattens-huvudstad”

I världens hav jobbar robotar för att ge människan en enklare vardag. Flera av dem började sin resa i Linköping, på Ocean Robotics. När efterfrågan nu växer behöver företaget dubblera sin personalstyrka. ”Vi är ett litet företag, men stora inom vissa nischer i branschen”, säger företagets vd Niklas Wänström.

Här sänker Carl Wetterhall ner en av robotarna i testbassängen.

Här sänker Carl Wetterhall ner en av robotarna i testbassängen.

Foto: Öst Media

Native2022-03-14 08:54
Detta är ett annonssamarbete.

I en ganska anspråkslös byggnad i Hackefors i Linköping pågår tillverkning av undervattensrobotar som ska möta alla hinder som inte människan klarar av. Niklas Wänström, vd och en av grundarna till Ocean Robotics, förklarar att det inte är en slump att företaget ligger just här. 

– Undervattensbranschen är inte så stor, men just Linköping har blivit något av Sveriges undervattens-huvudstad. Så har det varit sedan Saab började utveckla undervattensteknik med fjärrstyrda robotar här på 70-talet, säger han. 

undefined
Niklas Wänström förklarar att han vill dubbla personalstyrkan och flytta till större lokaler för att möta den stora efterfrågan på specialanpassade undervattensrobotar.

Kort och gott jobbar Ocean Robotics med att ta fram robotar som kan göra allt man behöver göra under vattnet. De används för att komplettera eller ersätta dykare, de används vid stora djup eller när uppgifter behöver utföras under lång tid. På företaget jobbar ett tiotal anställda mot den internationella marknaden där variationen för användningsområden skiljer sig åt.

– De flesta av våra kunder är inte ute efter en standardrobot från hyllan. De har ett speciellt behov som gör att de vänder sig till oss där vi specialanpassar farkosten efter deras behov. Vi är ett litet företag, men stora inom vissa nischer i branschen. 

undefined

Oceans Robotics är idag till exempel världsledande på undervattensrobotar som rengör laxodlingsnät och tvättar fartygsskrov. Andra robotar de tillverkat används av professionella vrakletare eller som ett nöjesverktyg ombord på lyxkryssningsfartyg.

– Vi har under de senaste åren levererat flera robotar till exklusiva lyxkryssningsfartyg som åker till svårtillgängliga vatten som Antarktis och Arktis. Flera av de här fartygen har ubåtar som passagerarna får åka ner med, och där har robotarnas uppgift blivit att fånga ubåtsupplevelsen utifrån genom att ta minnesvärda bilder. 

Prislappen startar på miljonen och saknar egentligen tak. Det beror på vilken utrustning kunden önskar och vad man vill att robotarna ska kunna göra. Vissa byggs för att klara flera tusen meters djup, medan andra inte behöver klara mer än ett par meter. Storleken varierar likaså, de väger allt från tio kilo till tio ton. 

Men en sak har de gemensamt: samtliga robotar får en arbetsmiljö som ställer krav på en hög funktion och stabilitet.

–Det vi gör i både hårdvara och mjukvara utsätts för stora belastningar. Våra kunder jobbar i en bransch där stillestånd är den största fienden. De kanske ligger ute med ett stort dykfartyg för att genomföra en inspektion, och om en av de här robotarna inte kan utföra sitt uppdrag så kan det innebära stora konsekvenser för företaget. Det kan handla om miljonbelopp per dag. Därför måste allt fungera. 

undefined
Carl Wetterhall gör sig redo för att sänka ner av av robotarna i testbassängen.

I företagets lokaler sker all utveckling gällande elektronik, mekanik och mjukvara. Här har man även byggt en testbassäng, för att utvärdera robotarnas funktion. 

– Eftersom företaget är ganska litet så får man vara med i alla steg; från första idén och kontakten med kunden, genom utveckling, tillverkning, testning, leverans, installation och support. Friheten är det bästa med det här jobbet, samtidigt som man känner att man har ett stort ansvar, säger Carl Wetterhall, som varit anställd i fyra år, samtidigt som han sänker ner en robot i testbassängen.

undefined
Här sänker Carl Wetterhall ner en av robotarna i testbassängen.

Just nu står företaget inför en stor expansion. 

– De senaste åren har vi fått in många stora ordrar. Bara under de senaste två månaderna har vi skrivit på kontrakt för omkring 50 miljoner. Vi behöver växa till en betydligt större storlek för att kunna möta efterfrågan och letar i detta nu efter nya lokaler, säger Niklas som vill dubblera antalet anställda.

HÄR kan du läsa mer om tjänsten och skicka in din ansökan

Vilka skulle du vilja anställa här?

– Personer som har en blandning av teoretisk och praktisk kunskap, gärna med ett antal års erfarenhet av att jobba med utveckling inom områden som är utsatta för stora påfrestningar. Det vi säljer till våra kunder är en produkt som fungerar, därför är det viktigt att förstå hur det hänger ihop.

Ocean Robotics

Ocean Robotics letar efter ingenjörer som har en blandning av teoretisk och praktisk kunskap, gärna med ett antal års erfarenhet av att jobba med utveckling inom områden som är utsatta för stora påfrestningar.

Är du intresserad? Välkommen in med din ansökan HÄR.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.